Авария в завод за обогатяване на уран в Урал

Авария в завод за обогатяване на уран в Урал Снимка: atomic-energy.ru

Изтеклият радиоактивен материал е с по-ниска радиация от тази на урана в природата

„На 14 юли в 09:13 ч. (7:13 ч. московско време) в цех № 53 на Уралския електрохимичен комбинат (УЕХК) се разхерметизира цилиндър с обеднен уранов хексафлуорид с обем 1 кубичен метър. Пострадал е един работник“, съобщават от пресслужбата на компанията.

Източник на РИА „Новости” от службите за спешна помощ уточни, че пострадалият е загинал в резултат на "механичен удар". Регионалната следствена комисия за момента не коментира случая.

От градската администрация на Новоуралск се обърнаха към жителите на града с молбата да не се паникьосват и да не разпространяват съобщения чрез месинджъри”, тъй като „ситуацията е под контрол”

Няма опасност за жителите на Новоуралск и персонала на централата, потвърждават и от пресслужбата на УЕХК. От компанията обясниха, че ситуацията е локална и се ограничава до територията на производствената площадка. Персоналът на цеха, в който е станал инцидентът, е евакуиран, а мястото на аварията се санира. Радиационната обстановка в предприятието и извън него е нормална, 

Уралския електрохимичен комбинат е част от държавната корпорация „Россатом” и е най-голямото в света предприятие за производство на обогатен уран - ядреното гориво за атомни електроцентрали.

Технологичните сгради на УЕХК представляват 48% от руските и около 20% от световните мощности за обогатяване на уран. Над 80% от продукцията на УЕХК се изнася. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: