Как можем сами да си помогнем при депресия

Как  можем сами да си помогнем при депресия Снимка: ferra.ru

Психолог изрежда няколко основни способа

С всяка изминала година в света поради пандемията има все повече хора, които се сблъскват с депресия. При това много от тях не търсят помощ от специалист. Съществуват обаче методи, които помагат да се справите сами или да облекчите състоянието си съобщава "Хабр".

Като цяло, депресията представлява сбой в работата на серотонергичната система (нарушено е производството на "хормона на щастието" - серотонин). Важното е, че това засяга много компоненти на организма: започвайки от червата и завършвайки с мозъка.

В същото време депресията има специална функция. Тя позволява, ако се прецени от гледна точка на еволюцията, да се пестят силите на другите животни. Т.е. депресираният представител вече се счита за"губещ", ето защо останалите не се борят с него.

Има обаче вариант за решаване на проблема. Най-добре е, разбира се, незабавно да потърсите психологическа помощ, но това не винаги е възможно. Тогава другият вариант е да се опитате да следвате изброени по-долу съвети, дадени от психолог.

Изгответе си дневен режим и го следвайте

Важно е да се насилвате, да заставяте себе си, тъй като в депресивно състояние извършването на обичайните действия е много трудно.

Съставете си списък на прости и лесно постижими цели

След това трябва да изпълнявате всеки ден всичко, което е посочено в списъка. Това може да са много елементарни неща, като например, ходене до магазина.

Правете това, което преди ви е носело радост 

Дори и да не ви се иска, все пак трябва да правите нещо от това всеки ден.

Използвайте техниката S. T. R. I. P. E.

Необходимо е да си съставите таблица с две графи: във всяка от тях да има точки "събитие", "емоция", "мисъл", "реакция". Необходимо е в началото да си спомните някое събитие, заради което сте изпитали някаква неприятна емоция: тъга, злоба и т.н. След това трябва да попълните първата графа: по отношение на мисълта - трябва да напишете какво точно сте мислели за себе си по време на някакво събитие. Във втората графа трябва да напишете в раздела "мисъл", фраза, противоположна на тази, която е билав първата таблица: "Аз съм нерешителен човек " - "Аз съм решителен човек" и т. н.

   *Материалите с новинарски характер не могат да бъдат приравнени с назначаването на  терапия от лекар. Преди да вземете            решение, консултирайте се със специалист.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: