Ключовият симптом на депресията, който често се пренебрегва

Ключовият симптом на депресията, който често се пренебрегва

Анхедонията се оказва ключов симптом на депресия

Сиара Маккейб, професор по неврология, психофармакология и психично здраве в университета в Рединг, говори за това какво е и защо е тревожен сигнал, пише Express.

Лекарят обяснява, че анхедонията е загуба на интерес или удоволствие от дейности, които човек някога е харесвал. Това състояние се счита за едно от най-трудните за лечение. Анхедонията обаче много често се пренебрегва, въпреки че този симптом засяга 75% от хората, страдащи от депресия, отбеляза лекарят.

Така че  дори ако човек не се чувства тъжен или депресиран, преживяването на анхедония в продължение на две седмици или повече може да доведе до диагноза депресия, добавя лекарят.

В същото време тя признава, че анхедонията може да бъде симптом и на други състояния, като шизофрения, тревожни разстройства и болестта на Паркинсон.

Състояние на анхедония: представлява патологично състояние на психиката, което се характеризира със загуба на способността да се изпита наслада и удоволствие към дейности, които обикновено носят приятни изживявания, като например игрите между бебето и майката, вълнението на футболен фен, когато отборът му печели и други. Анхедония буквално означава „без удоволствие".

Състояние на адхедония може да се дължи на:

   Психични и поведенчески разстройства - депресия, тревожност, шизофрения, шизоидна шизофрения, шизоидно разстройство на личността, психични и поведенчески разстройства, разстройства на личността.
   Травма - увреждане на гръбначния мозък.
   Странични ефекти от лекарствени медикаменти - употреба на антидепресанти, антипсихотици.
   Болести на ендокринната система - ниски нива на тестостерон, хиперпролактинемия.
   Болести на нервната система - множествена склероза.
   Други - загуба на любим човек, умора, физическо заболяване.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: