YouTube вкарва хората в депресия - проучване

YouTube вкарва хората в депресия - проучване

Ново проучване установи, че честото гледане на YouTube може да увеличи чувството на самота, безпокойство и депресия

Съответните данни бяха публикувани наскоро в списание MDPI. Учените в своето проучване се опитаха да разберат положителните и отрицателните ефекти от използването на популярния стрийминг канал върху психичното здраве.

Youtube се отразява най-негативно на хората под 29-годишна възраст, които редовно гледат съдържание за живота на други хора, казва д-р Люк Балкомб, един от авторите на изследването. Той обясни, че тясната връзка между наблюдател и автор на съдържание има някои положителни или неутрални ползи.

„Тези онлайн „взаимоотношения“ могат да запълнят празнина за хора, които изпитват социална тревожност, например, но могат да изострят проблемите им, когато не участват във взаимодействие лице в лице, което е особено важно през годините на развитие.“ обяснява Балкомб.

Изследователите са установили, че хората, които вече са подложение на депресия, тревожност или самота, са по-засегнати от използването на платформата.


Ученият добави, че препоръчва на родителите да наблюдават как децата им използват платформата, за да са сигурни, че не прекарват твърде много време в платформата и консумират само положително съдържание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: