Помага ли рибеното масло за профилактика на депресията

Помага ли рибеното масло за профилактика на депресията Снимка: ferra.ru

Отговор на този въпрос дават учени от Масачузетската общопрофилирана болница и Женската болница в Бригам

Както показват резултатите от едно от последните проучвания, рибеното масло не помага за предотвратяване на депресията. Резултатите от изследването са публикувани в статия в изданието Medical Xpress.

В хода на изследването на учени от Масачузетската общопрофилирана болница (MGH) и Женската болница в Бригам (BWH) се оказа, че рибеното масло, продавано във вид на хранителни добавки, е неефективно при депресивно разстройство. Всички получени данни са публикувани в изданието JAMA.

Проучването обхваща 18 353 възрастни на възраст над 50 години. В същото време те не са имали депресия. В продължение на няколко години (средно 5-7 години) те приемат добавки под формата на витамин D и/или омега - 3 или плацебо. Оказва се, че омега-3 добавките не повлияват нито на настроението на изпитуемите, нито помагат за предотвратяването на развитието на депресия. Това означава, рибеното масло не оказва нито положителен, нито отрицателен ефект върху настроението.

*Материалите с новинарски характер не могат да бъдат приравнени с назначаването на терапия от лекар. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: