Interia: Европейският съюз губи 600 милиарда евро годишно поради масовата депресия

Interia: Европейският съюз губи 600 милиарда евро годишно поради масовата депресия

Европа е застигната от нова „епидемия“ под формата на депресия на населението, възникнала на фона на ситуацията в Украйна и пандемията от COVID-19

За това пише Interia, позовавайки се на Полския икономически институт (PIE).

Изданието отбелязва, че депресията и тревожността се превръщат в епидемия в съвременна Европа. Сега икономистите се опитват да превърнат този на пръв поглед индивидуален проблем в реални загуби за икономиките на Европейския съюз (ЕС). Според PIE 62 процента от анкетираните в Европейския съюз са оценили психичното си здраве негативно поради въздействието на конфликта в Украйна и пандемията. По-специално, депресията и психичните разстройства могат да бъдат измерени в икономически термини.
 

„В 27-те страни от ЕС и Обединеното кралство общите разходи, дължащи се на проблеми с психичното здраве, надхвърлят 4,2 процента от БВП, или повече от 600 милиарда евро. Според оценките на PIE повече от една трета от тези разходи се дължат на намалена заетост и производителност на труда“, се отбелязва в материала.

Въпреки това, представители на Световната здравна организация (СЗО) уверяват, че всеки долар, изразходван за лечение на депресия, се връща четирикратно поради повишаване на работоспособността на гражданите.

По-рано в Съединените щати сравниха ситуацията в световната икономика с влакова катастрофа. Това мнение изрази бившият старши икономист по международните въпроси в Съвета на икономическите съветници на САЩ Нуриел Рубини.

https://biznes.interia.pl/praca/news-nowa-epidemia-wspolczesnej-europy-gigantyczne-koszty-dla-gos,

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: