„Подайте си искането, ще ви отговорим след... 55 години”

„Подайте си искането, ще ви отговорим след... 55 години” Снимка: pharmtech.com

Такъв срок предлага Федералната агенция по храните и лекарствата (FDA) на група учени, пожелали да се запознаят с пълната документация на ваксината Pfizer & BioNTech срещу Covid-19.

Според закона за свободата на информацията от 1967 г. (FOIA), всяко запитване до държавни американски структури, трябва да получи отговор до 20 дни, припомня Reuters. Но... времето, необходимо за действителното получаване на документите, „ще варира в зависимост от сложността на заявката и обема натрупани заявки, които чакат отговори от агенцията“, се казва в официлния сайт на FOIA.

Научната група от над 30 професори и учени от университети, включително Йейл, Харвард, UCLA и Браун, както и университетски преподаватели от Обединеното кралство, Германия, Дания, Австралия и Канада, заведе дело през септември в Окръжния съд на северния окръг на щата Тексас, настоявайки за бърз достъп до документите. Те казват, че оповестяването на информацията може да помогне да се убедят скептиците, че ваксината наистина е „безопасна и ефективна и по този начин да се повиши доверието към препарата на Pfizer & BioNTech“.

Но от FDA казват, че не могат просто да предаде документите „на куп”, а трябва да ги преразгледат, за да се редактира „поверителна информация за бизнес и търговска тайна на Pfizer или BioNTech и лична информация за поверителност на пациенти, които са участвали в клинични изпитвания“. Те отбелязват още, че материалите, свързани с ваксината, които ищците искат да видят, са около 329 000 страници.

От FDA предлагат „соломоновско рещение” - да предоставят по 500 страници на месец, като отбелязват, че отделът, който ще се занимава с прегледа на въпросната документация, има само 10 служители, които в момента обработват още около 400 други заявки. Ето как се стига до шокиращия срок от 55 години, т.е. 2076 г.

От своя страна адвокатите на ищците твърдят, че искането им трябва да бъде с основен приоритет и че FDA трябва да пусне всички материали не по-късно от 3 март 2022 г. Срокът не е избран случайно - „Този ​​108-дневен период е аналогичен с времето, за което FDA прегледа документите за далеч по-сложната задача да лицензира ваксината на Pfizer & BioNTech срещу Covid-19“, пишат в иска си юристите на учените.

Според тях отговорът на FDA минира изцяло целта на FOIA да гарантира прозрачност на работата на правителството. „Трудно е да си представим по-спешна нужда от прозрачност по документи за лицензиране на продукт, от който сега зависи съдбата на над 100 милиона души, задължени да се ваксинират, под заплаха да изгубят кариерата си, доходите си, статута и далеч по-лоши последствия”, смятат ищците. Те се позовават на една от собствените разпоредби на FDA, кояго предвижда, че агенцията „трябва да направи незабавно достъпни всички документи, които са в основата на лицензирането на ваксини“.

Предвид големия обществен интерес към ваксината на Pfizer & BioNTech, адвокатите на ищците казват, че FDA е трябвало да бъде подготвена да оповести данните едновременно с лицензирането, а реално прави „точно обратното".

За да спази поискания краен срок, FDA ще трябва да обработва ужасяващите 80 000 страници на месец. Но ищците отбелязват, че FDA има 18 000 служители и бюджет от $ 6 милиарда, още повече, че „самата агенция е заявявала неведнъж, че няма нищо по-важно от лицензирането на тази ваксина и прозрачността по лицензионния процес“.

Първото съдебно разглеждане, на което ще се преразгледа графика за предоставяне на документите, е насрочено за 14 декември.

reuters.com/legal/government/wait-what-fda-wants-55-years-process-foia-request-over-vaccine-data-2021-11-18

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: