Прозрачност в заплащането: Ще бъде ли това краят на неравенствата при възнагражденията?

Прозрачност в заплащането: Ще бъде ли това краят на неравенствата при възнагражденията? Снимка: Pixabay

„Колко печелиш?” е въпрос табу във Франция. И все пак е на върха на езика на голям процент от хората.

Едва ли има човек, който никога не се е питал колко печелят неговият шеф или колегите му в сравнение с него? Мълчанието често пъти маскира значителни разлики между двата пола и при различните работни позиции. В опит да се справи с неравенствата, френската държава вече изисква от големите компании с над 1000 служители да разкриват разликата в заплащането на мениджърите и редовите служители. Въпреки че не са задължени да правят това, малките и средните компании също все по-често избират пълна прозрачност, като публикуват изплащаните възнаграждения.

Практиката компаниите да оповестяват публично заплатите се прилага в доста държави. В Норвегия всеки разплащателен лист за възнагражденията се изпраща при поискване на Центъра за публични финанси. От 2017 г. служителите на германски компании с над 200 души персонал имат право да знаят по какви критерии е определена заплатата им. В САЩ още от 2010 г. се изисква от компаниите да публикуват средната си заплата.

Предимствата на подобна практика

Тя може да мотивира допълнително служителите, които се стремят към по-високо ниво на доходите. Също така прозрачността на заплатите предотвратява слуховете и обсъжданията, като предоставя ясна информация за всички в екипа.

Недостатъци

Някои експерти се обявяват „против“, изказвайки опасения, че разкриването на заплатите създава усещане за напрежение и смущение между служителите, които не е задължително да приемат разликите във възнаграждението си, особено ако имат една и съща йерархична отговорност или еднакъв стаж. Прозрачността може да предизвика спорове.

Друг недостатък според тях е, че обявяването на скалата на заплатите обикновено замразява нивата на възнаграждение. Когато се обявят заплатите, става по-трудно те да се предоговорят. Това може да бъде проблем както за фирмата, така и за служителя, който може да потърси шанса си другаде.

Ще се запази ли тази тенденция? 

Промяната в манталитета и очакванията на служителите дават основание да се отговори положително на този въпрос. А и засега изглежда, че компаниите, избрали да оповестят изплащаните от тях възнаграждения, нямат намерение да се връщат назад.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: