Две са малко: третата доза от ваксината Pfizer предотвратява тежкия ход на COVID-19

Две са малко: третата доза от ваксината Pfizer предотвратява тежкия ход на COVID-19 Снимка: ferra.ru

Изследванията са проведени в Израел

Учени от Изследователския институт Клалит и Харвардския университет определиха ефективността на третата доза от ваксината Pfizer срещу "делта"-щама на COVID-19. Резултатите са публикувани в MedicalXpress и те доказват, че третата доза ваксина предотвратява тежки резултати само седмица след ваксинацията. 

Изследването е проведено от 30 юли 2021 г. до 23 септември 2021 г., което съвпадна с четвъртата вълна на коронавирусната инфекция в Израел, по време на която щамът «делта» се превръща в доминиращ щам в страната. Специалистите анализират данните от 728 321 души на възраст 12 и повече години, които са получили трета доза отна Pfizer. Всеки от пациентите е съпоставен с човек, който е получил само две ваксини.

Оказва се, че, в сравнение с тези, които имат само две дози, при пациентите, които са получили три дози ваксина, рискът от хоспитализация, свързан с COVID-19, е с 93 % по-нисък, рискът от тежко заболяване спада на 92 %, а рискът от смърт, свързана с вирусе, е с 81 % по-нисък. В същото време ефективността на ваксината е еднаква за различните полове, възрастови групи, от 40 или повече години и не зависи от броя на съпътстващите заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: