Бум на бъбречни заболявания заради екстремните горещини

Бум на бъбречни заболявания заради екстремните горещини Снимка: cnet.com

Изследване, представено на конференцията за климата COP26 в Глазгоу, която се провежда тази седмица, показва връзка между високите температури и бъбречните увреждания.

Проучвнето, публикувано в сп. The Lancet Regional Health, е дело на научен екип от Отдела за планетарно здраве при MonashUniversity. Учените са проследили връзката между повишаването на температурите и случаите на хоспитализация заради бъбречни заболявания.

Проучени са статистически данни от 1816 бразилски града за периода 2000 - 2015 г. Разглеждайки общо 2 726 886 хоспитализации заради бъбречни заболявания, учените са стигнали до извода, че 7,4% от тях с голяма вероятност се дължат на повишените температури. Този процент включва и нови 202 000 случая на бъбречни увреждания за посочения период.

Според екипа на Monash University, всеки 1°C увеличение на средните дневни температури пряко корелира с 1% увеличение на бъбречните проблеми, като острите бъбречни кризисни състояния бележат връх при пикови екстремни температури и продължават до два дни. 

Статистиката очервата и рисковите групи - жените, възрастните нд 80 г. и децата под четиригодишна възраст.

Изследването потвърждава констатациите на друго забележително проучвне, публикувано през 2017 г., в сп. The Lancet, Според него 2,6 милиона смъртни случая се дължат на нарушена бъбречна функция. Това представлява увеличение от 26,6% спрямо предходното десетилетие, което също сочи корелация с нарастващите глобални температури.

Учените заявиха, че изследването „предоставя солидни доказателства, че трябва да се разработят повече политики за предотвратяване на хоспитализации, свързани с горещините, и да се положат всички усилия за  смекчаване на климатичните промени“.

Изследването отново насочи вниманието и към  страните с ниски и средни доходи като Бразилия, където хората все още нямат надеждни системи за предупреждение за настъпване на горещини и превантивни мерки – една тема, която от своя страна за пореден път постави н масата въпроса за недостатъчната роля на богатите държави при финансирането на глобални мерки в защита на хората по света от повишаването на температурите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: