Френска социална организация осигурява работа и собствени жилища на бездомни

Френска социална организация осигурява работа и собствени жилища на бездомни Снимка: letelegramme.fr

Проектът на AMISEP си поставя конкретна социална цел – да предлага на хора, търсещи убежище, възможността да притежават свой дом, както и да придобият практически опит в строителството.

AMISEP са оборудвали неголям цех за производство на малки мобилни къщи. Това е нова форма на основната им дейност - да предлагат обучение за възрастни в Бретан, северозападна Франция. Идеята е проста – работите в производството на т. нар. „мали френски къщи” и получавате една от тях. 

От екипа казват, че възможността за сигурен собствен подслон връща самочувствието на бездомните, прави ги независими и горди, че са участвали в изграждането на жилищата си. 

„Спецификата на проекта, разработен от AMISEP, е да се произвеждат мобилни къщи за бездомни хора и да се гарантира, че бъдещите обитатели са включени в цялата фаза на строителство“, обяснява пред Euronews ръководителят на проекта Симон Робитай. Той гледа и по-далеч и планира да разшири производството, предвид голямото търсене на малки жилища с достъпна цена в бедния район

„Опитвам се да оценя всеки човек, за да видя какви умения притежава и къде ще се чувства най-комфортно – просто разпределям задачите според способностите на всеки”, казва Бастиен Гойе, технически директор на проекта.

Първият обитател на къща, изработена по програмата на AMISEP е 52-годишният Паскал, който се разделя с дълга практика на бездомник. Доволен е от новото си жилище и възнамерява да остане да работи в произвоството на малките къщи, след като е усвоил много от необходимите дейности. Това подобрява позицията му на трудовия пазар.

В програмата са привлечени и емигранти – като Махоно Кулибали, кандидат за убежище от Мали. „За мен е важно, защото не намирам лесно работа. Идвам тук, зает съм с нещо и това ми е от полза. Прави ме част от общността, наистина е приятно”, казва той. Преодолял е социалната изолация на емигрант и сега гледа с повече надежда към бъдещето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: