ТЕЦ-овете ще работят до 2038 г., социални пакети до 150 000 лв. на работник

ТЕЦ-овете ще работят до 2038 г., социални пакети до 150 000 лв. на работник Снимка: МС

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Някои от тях ще отпаднат от енергийната система просто защото ще станат икономически неизгодни.

Затова правителството създава предприятие, чиято задача е да превърне освободените от мините територии в индустриални зони, подходящи за друга икономическа дейност. Това предприятие ще работи в сътрудничество и координация с мините.

То ще осигури нови работни места за хора с необходимата квалификация в същия регион. В същото време ще подготви терени за привличане на инвестиции отвън, които също ще имат нужда от работна ръка. Вече има инвеститори, които са заявили интерес и искат да започнат да работят в този регион.

Така премиерът  Николай Денков представи териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил, които бяха приети от Министерския съвет.

На 30 септември – в последния възможен ден, документите ще бъдат изпратени в Европейската комисия (ЕК).

След разговори с президентите на двата най-големи синдиката в България – КНСБ и КТ „Подкрепа“  са договорени също сериозни социални пакети за хората, които желаят да напуснат енергийния сектор.

Навсякъде в Европа стандартните социални пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат за до 36 месеца. Това означава, че един работник би могъл да получи между 140 000 и 150 000 лв.“, посочи министърът на финансите Асен Василев.

Изпращането на документите в Брюксел не слага край на процеса. „Тепърва предстоят преговори с ЕК, които трябва да завършат в края на ноември т.г. Паралелно с тях ще продължат и разговорите със социалните партньори, така че да има ясен национален план за прехода с предвиден бюджет и различни източници на финансиране. През декември т.г. трябва да се произнесат всички държави членки на ЕС. Ако някоя от тях не се съгласи с нашите предложения, България ще изгуби 1,4 млрд. лв., предвидени за тези три региона, и последствията за тях ще бъдат изключително тежки“, обясни министър-председателят.

Ако на 30 септември правителството не изпрати териториалните планове за въглищните региони в Брюксел, тя излага на риск не само парите за Стара Загора, Перник и Кюстендил, а още около 3 млрд. лв. по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г., което ще ощети всички региони в България. „
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: