Нови експерти тръгват по следите на Covid-19

Нови експерти тръгват по следите на Covid-19 Снимка: news.cgtn.com

Новосформираният екип на Световната здравна организация (СЗО) започва работа с ясното съзнание, че това може да е последният шанс да се открие от къде тръгна вируса

Повече от година и половина след като беше открит в китайския град Ухан, произходът на SARS-CoV-2 остава неясен. През февруари екип на СЗО излезе със становището, че вероятният източник на вируса са прилепи, но препоръча допълнителни изследвания. 

По-късно генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус обаче заяви, че разследването е било възпрепятствано от липса на данни и прозрачност от китайска страна. В съвместна редакционна статия в списание Science той и други служители на СЗО изразиха мнение, че "лабораторна авария не може да бъде изключена", съобщава ВВС.

Сега СЗО е номинирала 26 експерта, включително шестима от предишния екип, които на свой ред ще се опитат да стигнат до източника на пандемията. Учените имат задачата да преценят дали вирусът се е пренесъл у хора от пазара на животни в Ухан или е изтекъл при лабораторно произшествие в местния институт по вирусология. Китай категорично отрича втората теория. 

Новината за изследването идва след като CNN съобщи, че Китай се готви да тества десетки хиляди проби от кръвни банки, взети през първите месеци на пандемията. Посланикът на Китай в ООН обаче заяви, че работата на учените „не бива да се политизира” и препоръча да се изпратят научни екипи и на други места, освен в Ухан.

Междувременно учени от Университетската болница и Федералното политехническо училище в Лозана обявиха, че от лимфоцити на болни пциенти са  изолирали мощно моноклонално антитяло, което неутрализира всички варианти на Covid-19. Изследването им е публикувано в специализираното списание "Cell Reports". Според учените, новооткритото антитяло може да осигури далеч по-дълготрайна защита от досега установените.

Екипът от Лозана смята, че откритието им може да бъде много интересно като превантивно лечение за неваксинирани лица в риск или за ваксинирани, при които ваксината не е предизвикала имунен отговор. Според учените подобно лечение ще бъде особено ефективно и при пациенти с отслабена имунна система, реципиенти на трансплантиран орган или пациенти с определени видове рак. 

Клиничните изпитвания на лекарство на базата на откритото моноклонално антитяло ще започнат в края на 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: