Какво се случи всъщност в Ухан

Какво се случи всъщност в Ухан Снимка: taiwannews.com.tw

Под това заглавие сензационно журналистическо разследване показва, че Китай е скрил изтичане от Института по вирусология в гр. Ухан (WIV), специализиран в изследвнето на коронавируси.

Преди дни Световната здравна организация сформира нов екип за проучване на произхода на COVID 19, насочвайки го към хипотезата за естествената същност на вируса. Но въпросите в обратна посока продължават, отговори няма, a съмненията за „конспирцията на века, по-лоша от Уотъргейт“ растат, коментира The Sun.

Китай яростно отрича всякакви обвинения, но известната австралийска журналистка Шари Марксън събира данни и становища, доказващи „лабораторна авария“ и прикриването ѝ „от първия ден“. На 20 септември 2021 г. Sky News Australia излъчи нейния документален филм, „Какво се случи всъщност в Ухан“ и предизвика бурна верижна реакция по света. 

В ексклузивни интервюта бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, бившият американски държавен секретар Майк Помпео, бившият директор на американското разузнаване Джон Ратклиф, бившият шеф на MI6 Ричард Диърлоув и други топ-дипломати споделят съображенията си, които им позволяват да твърдят, че WIV е свързан с пандемията. Филмът включва и интервю с китайски активист за правата на човека, който през октомври 2019 г. се е опитал да предупреди властите на САЩ, че източници от Пекин са го информирали за изтичане на опасен вирус. 

"Това не е правен случай, не търсим безспорни доказателства, има достатъчно косвени”, казва Шари Марксън и ги представя. 

На 12 септември 2019 г., три месеца преди Китай официално да предупреди света за вируса, WIV изтрива (или изключва) от базата си дани, достъпна и онлйн, информация за 22 000 вируса. В същия ден институтът стартира режим на повишена сигурност и прави огромни разходи, за да смени вентилационните си системи и да закупи нов инсинератор за изгаряне на отпадъци. Лабораторията е затворена и подложена на основно стерилизационно почистване. 

Полетите от Ухан са спрени, анулирани са необичайно голям брой самолетни билети. На летището и в болниците в града са проведени военни учения за реакция при вирусно огнище. Съобщава се за блокади и заглушаване на мобилните телефони около WIV – дейности, съответстващи на протокола при „биологичен инцидент, възникнал в лаборатория". Два месеца по-късно, през ноември, WIV купува нова машина за PCR-тестове, малките комплекти, които светът опозна твърде добре по време на пандемията.

Много учени твърдят, че вирусът е покрит с „пръстови отпечатъци“ от генетична манипулация и предполагат, че е „избягал” от WIV чрез заразен сътрудник, неправилно изхвърляне на отпадъци или потенциални нарушения на сигурността. Многознчителен е и фактът, че на 21 януари 2020 г. Китай подава заявление за „потребителски патент“ за Remdesivir на американската биофармацевтична компания Gilead, препаратът, използван за лечение за Covid-19. СЗО обяви глобална извънредна ситуация на 30 януари. 

Филмът и едноименната книга на Шари Марксън убеждават, че „Досиетата Ухан” съществуват и са пряко свързани с пандемията, обхванала света, съсипала икономиката му и отнела милиони човешки животи. Журналистката не пести остри въпроси и към СЗО, научни издания и социални медии, отклонявяли публикации за възможен изкуствен произход на коронавируса, за да се стигне в крайна сметка до положението, че светът е станал жертва на глобална дезинформация.

Ричард Диърлоув (MI6) обобщава: „Не казвам, че вирусът е пуснат умишлено, казвам, че това е катастрофа, която китайците прикриват от първия ден и от тях зависи не само да ни кажат, но и да ни докажат категорично, дали това е така".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: