Имейли между експерти разкриват подозренията им за изкуствения произход на SARS-CoV-2

Имейли между експерти разкриват подозренията им за изкуствения произход на SARS-CoV-2 Снимка: technologyreview.com

Шокиращата научна дискусия не е получила гласност заради опасенията на учените, че може да предизвикат недоверие в науката и да навредят на международните отношения.

Основна фигура в електронната кореспонденция между най-добрите британски и американски учени е Джеръми Фарар, директор на Wellcome Trust, пише express.co.uk, който изнася електронната кореспонденция. 

В имейл от 2 февруари 2020 г. Фарар пише, че „вероятното обяснение“ за бързото разпространение на SARS-CoV-2, е че вирусът е изтекъл от лаборатория с ниска сигурност. В имейла му до д-р Антъни Фаучи и д-р Франсис Колинс от Националния здравен институт на САЩ Фарар изразява мнение, че подобно развитие може „случайно да е създало вирус, подготвен за бързо предаване между хората“.

Обобщавайки опасенията на проф. Майк Фарзан от Scripps Research - експертът, който откри как вируса на SARS се свързва с човешките клетки - Джеръми Фарар коментира: „Той е притеснен и му е трудно да обясни мястото на шиповия протеин като нещо, което може да се случи извън лаборатория, тъй като е твърде малко вероятно това да стане в природата” – позиция, която напълно споделя и Боб Гари от Тексаския университет. 

И проф. Андрю Рамбаут от Университета в Единбург е обезпокоен от необичайното място на шиповия протеин и смята, че „единствените хора с достатъчно информация или достъп до проби, за да се изясни това, ще бъдат екипите, работещи в Ухан”.

Друг водещ учен обаче пише на Джеръми Фарар, че „по-нататъшният дебат би нанесъл ненужна вреда на науката като цяло и в частност - на науката в Китай“. Д-р Колинс, бивш директор на Националния здравен институт на САЩ, също предупреждава, че това може да навреди на "международната хармония". По-нататъшни имейли показват, че около 2 февруари 2020 г. учените вече се опитват да прекратят дебата около теорията за лабораторни течове. 

„Тези имейли показват плачевна липса на откритост и прозрачност сред западните учени, които изглежда по политически причини са по-заинтересовани от прикриването на една хипотеза, която смятат за много правдоподобна”, пише по този повод един от съаваторите на популярна статия за произхода на Covid-19.

Доклад на американското разузнаване също предполага, че вирусът SARS-CoV-2 произхожда от лаборатория в Ухан. Като довод за изкуствения произход на  Covid-19 в доклада се привежда и факта, че вече трета година учените не могат да открият животното-гостоприемник, пренесло вируса от прилепите сред хората, каквато е официалната китайска версия до момента.

Но за Пекин, който приема лично всякакви предположения, свързващи го с произхода на Covid-19, самият факт, че с произхода на вируса се занимава разузнавателна агенции, е „желязно доказателство“ за политизирането на проблема и опитите на САЩ „да атакуват и очернят Китай“.

Факт е обаче също така, че китайските власти направиха всичко, за да предотвратят пълния достъп на експертите от СЗО до ключова информация за пандемията.  Пекин вече няколко пъти смени позициите си за мястото и начина на възникването ѝ, без изобщо да коментира мащабното обновяване на техниката и рязкото повишаване на мерките за сигурност в Института по вирусология в Ухан след избухването на пандемията.

Институциите, между които са разменени имейлите, дълго са се противили на публикуването им.  Университетът в Единбург неотдавна също отхвърли подобно искане на The Telegraph с аргумента, че „разкриването би могло да застраши физическото или психическо здраве и безопасността на хората“. 

Предположението изглежда е основателно, след като подхранени от неизяснените данни, антиваксъри месеци наред отправят смъртни заплахи към редица експерти и семействата им, като италианската имуноложка д-р Антонела Виола, която живее под полицейска охрана и д-р Антъни Фаучи, водещият американски специалист по инфекциозни болести.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: