Световната здравна организация спря разследването на произхода на COVID-19

Световната здравна организация спря разследването на произхода на COVID-19 Снимка: https://pixabay.com/

Световната здравна организация (СЗО) спря втората фаза от разследването си за произхода на коронавируса поради проблеми със събирането на данни в Китай

Това заяви епидемиологът Мария ван Керхов от организацията. Според нея СЗО е планирала да извърши работата на етапи, но „този план се промени“.

Ван Керхов заяви пред списание Nature, че „няма втора фаза (на разследването)“.

 „Политиката по цял свят наистина възпрепятства напредъка в разбирането на произхода" (на коронавируса), каза тя.

Мария Ван Керхов уточни, че генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус продължава да взаимодейства директно с китайски служители, за да „насърчи Китай да бъде по-открит и да споделя данни“. Освен това персоналът на СЗО се свърза с Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, за да се опита да установи сътрудничество.

„Ние наистина, наистина искаме да можем да работим там с нашите колеги“, каза тя.

Според публикацията изследователите казват, че е минало твърде много време за събиране на редица данни, необходими за точното определяне на източника на вируса. Те обаче са разочаровани, че разследването „не върви“, тъй като разбирането как е възникнала първата инфекция е важно за предотвратяване на бъдещи огнища.

СЗО определи и  най-вероятната версия за произхода на коронавируса -предаването му от прилепи чрез междинно животно. През 2021 г. Съединените щати говориха за наличието на доказателства за лабораторен произход на COVID-19, но в крайна сметка американското разузнаване не стигна до единодушно заключение за появата на вируса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: