Стиви Уондър стана гражданин на Гана

Стиви Уондър стана гражданин на Гана Снимка: oseiagyemang.com

На 74-ия си рожден ден легендарният певец и композитор получи ганайско гражданство от президента на страната

Прославеният музикант обяви събитието за „удивително”. Стиви Уондър е роден и израсъл в американския щат Мичиган, но отдавна има афинитет към западноафриканската нация, пише ВВС. През 1975 г., с поредица от хитови албуми зад гърба си, Уондър открито изрази желанието си да се откаже от музиката и да се премести в Гана, вярвайки, че може да проследи родословието си

Тогава това не се случи, но след като беше основен хедлайнер на музикален фестивал в Гана през 90-те години, суперзвездата отново заяви, че обмисля да се установи там. По-късно Стиви Уондър създава албумаси Conversation Peace, пътувайки до Гана, а само преди три години каза в интервю, че се мести в Африка, за да избяга от расовата несправедливост в САЩ.

Заобиколен от семейството си и наметнат с традиционен шал, на снимките в президентския дворец на Гана Стиви Уондър изглежда видимо доволен от новото си гражданство.

В африканската страна потърсиха корените си и други световноизвестни личности като Мартин Лутър Кинг, Малкълм X и Мохамед Али. През 2001 г. Гана първа на континента даде правото на потомците на африканци да се заселят в страната и да живеят и работят без да подновяват визите си или разрешителните си за работа.

През 2019 г. правителството на Гана стартира инициативата „Година на завръщане“, насърчавайки африканците по света да се преместят в родината на прадедите си. Оттогава повече от 300 души са получили ганайско гражданство. 

В кратко изявление след церемонията, Стиви Уондър разкри намеренията си да се включи в инициативи, които ще създадат нови възможности за реализация на младите хора в Гана, която с право се смята за „млада нация”, с приблизително 38% младежи при население от над 32.1 милиона.

Стиви Уондър е издал повече от 40 албума и е носител на 26 награди Grammy, поредица трофеи от Американските музикални награди, плюс „Оскар”, „Златен глобус” и наградата „Гершуин”. Завладяващата му музика му е минала през много стилове и редица блестящи сътрудничества с най-големите звезди на поп-жанра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: