Коронавирусът съдържа “инструкция” как да потиска естествения имунитет

Коронавирусът съдържа “инструкция” как да потиска естествения имунитет Снимка: marriedcelebrity.com

Екип биолози под ръководството на Джоан Стaйц, професор в Йейл, установиха, че в генома на новия тип коронвирус има инструкция за производство на къси РНК-молекули, които потискат гените на естествения имунитет.

Клетките на човека и другите животни могат да изработват късоверижна РНК, която улавя присъствието на едни или други гени и управлява активността им. Нововото изследване изясни, че Covid 19 действа по същия начин, за да скрие присъствието си в клетките и да потиска работата на естествения имунитет през първоначалните етапи на заразяване, пише hightech.fm.

За да изяснят механизмите, които движат вируса, учените наблюдавали как късите вериги РНК, които организмът изработва, взаимодействат с генома на вируса в заразени клетки. Екипът на проф. Стaйц проследил промяната в активността на протеините, които отговарят за подготовката и транспортирането на микро-РНК, а също и за промените в активността на различни човешки и вирусни гени.

Учените открили, че вирусният ген ORF-7a съдържа инструкции за „сглобяването” на къса РНК-молекула, наречена vmiR-5p. Тя прилича поразително на аналогичните нормални клетъчни структури у хората, но потиска работата на гена BATF2, който има ключова роля в производството на противовирусните протеини – интерфероните, т.е., потиска естествения имунен отговор за неутрализиране на вирусната инфекция.

Проф. Джоан Стайц е един от водещите учени в своята област, най-известна с пионерската си работа върху РНК. През февруари тази година е удостоена с наградата за медицина на престижната израелска Фондация Wolf, която отбелязва и популяризира изключителни постижения в науките и изкуствата. Отличията ѝ се присъждат всяка година от 1978 г. насам за постижения „в полза на човечеството”. Наградата е придружена и от парична премия в размер на $100 000. 

Нейни носители в областта на изкуството са световни имена като Стиви Уондър, сър Пол Маккартни, диригентите Зубин Мета, Рикардо Мути, Клаудио Абадо и Даниел Баренбойм, композиторът Пиер Булез, цигуларят Йехуди Менухин, виолончелистът Мстислав Ростропович и оперните колоси Пласидо Доминго и сопраното Джеси Норман.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: