Израелски учени откриха как да подмладят имунната система

Израелски учени откриха как да подмладят имунната система Снимка: jpost.com

Изследванията им са част от мащабно проучване на причините, заради които възрастните хора се оказаха по-податливи на COVID-19, а ваксините срещу заболяването при тях са по-малко ефективни.

Резултатите, публикувани в авторитетното медицинско списание Blood, разкриват тайната на В-клетките, известни още като В-лимфоцити. Това са клетките, които произвеждат антитела срещу всеки патоген, който попадне в тялото. Те играят ключова роля в защитата на организма от вируси и болести. В-клетките се произвеждат в костния мозък и след това чрез кръвта достигат до лимфните възли и далака, където дебнат патогени, за да ги атакуват.

„Когато сте млади, имате млади В-клетки с много способности да разпознават всеки патоген, влязъл в тялото ви”, обяснява пред The ​​Jerusalem Post ръководителят на научния екип, проф. Дорон Меламед.

В-клетките не живеят дълго, но костният мозък непрекъснато попълва броя им с нови, в един процес, наречен хомеостаза. Но „остарелите” В-клетки всъщност не изчезват, а се превръщат в т.нар. "памет-В-клетки”, които са дълголетни. Така че ако тялото е изложено на патоген, който вече му е познат, организмът няма да се разболее, а ще даде бърз и стабилен имунен отговор, често дори без потърпевшият да разбере, че е бил изложен на патогена. 

„С годините натрупваме в тялото си все повече клетки с памет и тъй като са дълголетни, в организма не .остава място за нови В-клетки", пояснява проф. Меламед.

И когато се появи нов патоген, като коронавирусът, възрастният организъм няма млади В-клетки, които да го разпознаят. Това е една от причините възрастните хора да са по-податливи на тежък COVID-19 и много други заболявания.

Точно тук е голямото откритие на проф. Мелмед и сътрудничката му д-р Рем Доуъри.

"Открихме специфични хормонални сигнали, произведени от старите памет-В-клетки, които инхибират функцията на костния мозък да произвежда нови В-клетки. Това е все едно да намериш игла в купа сено", казват двамата учени.

Откритието е огромно. То означава, че може да се намерят специфични лекарства или лечения, които да инхибират един от хормоните в сигналния процес и да накарат костния мозък да произвежда нови В-клетки.

За да потвърди теорията си, екипът е провел клинични изпитания в лечението на състояния като лупус, лимфом и множествена склероза. Група възрастни пациенти били подложени на процедура, изчерпваща В-клетките в организма им, в т.ч. и значително количество памет-В-клетки. Подобен ефект може да се отключи чрез инхибиране на един от хормоните в сигналния процес, който потиска производството на нови В-клетки.

И ефектът бил, че имунната система на възрастните хора се е „подмладила” и телата им отново започнали да произвеждат нови В-клетки.

"Сега разбираме, че  в тялото има някакъв вид разговор между начина на производство на В-клетките и механизма, който контролира този процес", казат учените.

Екипът продължава работата си, за да установи безопасен и сигурен начин да се инхибират въпросните хормони.  Двамата учени се надяват да предложат „по-дългосрочно решение преди следващата пандемия”.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: