Български ученици спечелиха 3 медала от Международната олимпиада по биология

Български ученици спечелиха 3 медала от Международната олимпиада по биология Снимка: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

До 2023 г. Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 78 медала: 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала и 8 почетни грамоти

Най-добрите български ученици по биология направиха силно представяне и спечелиха 3 медала от най-престижния турнир за годината в света. Родните гимназисти спечелиха пълен комплект - 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал от 34-тата Международна олимпиада по биология (IBO), която се проведе в Обединените арабски емирства, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. От 2 до 11 юли българите премериха знания с 320 ученици от 80 държави.

Златото (за трета поредна година) спечели Петър Жотев (12 клас, СМГ). Среброто заслужи Виктор Лилов (11 клас, СМГ), бронзовият медал е за Виктория Иванова (12 клас, МГ Плевен), а Яна Атанасова (12 клас, НПМГ) остана няколко точки под медалите. Ръководители на българите са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

Състезанието е индивидуално и се проведе в три дни - на 5, 6 и 7 юли, на които участниците решаваха 4 практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията, а в допълнение трябваше да анализират и решат над 400 теоретични задачи.

За трети път златен медал спечели дванадесетокластникът от СМГ Петър Жотев. Неговото постижение е исторически прецедент, защото на Международната олимпиада по биология състезателите имат право да участват само по два пъти, но заради пандемията от Ковид бе прието онлайн участието да не се счита за реално присъствие и така само Петър Жотев се оказа първият и единствен биолог не само у нас, но и в света с три златни медала. 

Най-младият състезател в отбора – Виктор Лилов, който е член и на Националния отбор по химия и тази седмица заминава и на Международната олимпиада в Швейцария, спечели сребърен медал на своето първо участие на Международната олимпиада по биология. Виктория Иванова – 12 клас от МГ „Гео Милев“ в Плевен, също се представи достойно, като завоюва бронзов. Яна Атанасова от НПМГ бе удостоена с грамота за достойно представяне.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

До 2023 г. Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 78 медала: 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Ето повече за олимпийците ни по биология:

Виктория Иванова е ученичка в 12 клас в МГ „Гео Милев“, Плевен и за първи път е част от Националния отбор. Тя още от 7 клас се явява на олимпиадата по биология, като освен с наука се занимава и с изобразително изкуство. Виктория е участвала в много международни форуми и конкурси за младежко изкуство, в които е печелила призови места. Учителите, които са ѝ помогнали да развие потенциала си по биология, са Руми Тодорова, Татяна Манойлова и Милена Костова.

Петър Жотев е ученик в 12 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ и в последните години е най-добрият български гимназист по биология, като миналата година завърши на абсолютното второ място в света на проведената в Армения IBO. Той е и единственият наш участник, който е двукратен носител на златен медал от този най-престижен световен турнир по биология. Петър се интересува от природни науки още от дете и от 7 клас редовно участва в Националната олимпиада по биология и здравно образование.

Виктор Лилов е ученик в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ и това е първото му участие в националния отбор. Той се увлича по биология още в 6 клас и един от основните „виновници“ да се занимава с тази наука е г-жа Миглена Георгиева и нейният увлекателен начин да представя уроците. Виктор е участвал на две международни състезания до момента – Европейската олимпиада по експериментални науки EOES през 2022 и Международната Менделеевска олимпиада по химия тази година, като спечели съответно бронзов и сребърен медал.

Яна Атанасова е ученичка в 12 клас в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ и за втори път е част от Националния отбор по биология. Тя от много малка се интересува от биология и е постигнала мечтата си да учи в НПМГ. За развитието си тя е признателна на ръководителите Радослав Александров, Снежана Томова и Албена Йорданова, както и на класния си ръководител – Мариана Христова. Миналата година на Международната олимпиада по биология Яна спечели бронзово отличие, от Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES) има златен и бронзов медал, а на Международния турнир на младите естествоизпитатели (IYNT) отборът ѝ се класира на абсолютното първо място през 2021 година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: