На Земята все още живеят същества, които са по-древни от динозаврите

На Земята все още живеят същества, които са по-древни от динозаврите Снимка: plus-one.ru

Триопите, или скаридите-попови лъжички, живеят на нашата планета от времето на динозаврите, установиха американски учени.

Яйцата им могат да лежат в почвата в латентно състояние в продължение на десетилетия, докато не паднат достатъчно валежи.

Скаридите-попови лъжички живеят на Земята вече 550 милиона години. Те могат да се видят например в Аризона (САЩ), в държавния резерват Вупатки. Една от последните срещи с редките същества се случва съвсем наскоро. Те са заснети на видео от 29-годишния Адар Лейбович, докато разглежда скалите в пустинята. Той забелязва няколко причудливи същества с три очи в локва и ги заснема с камерата си. Адар Лейбович разказва за впечатленията си на страницата си в една от социалните мрежи.

По думите му яйцата на триопите могат да останат в покой в продължение на много години. Но щом водата докосне яйцето, то веднага се активира и от него се излюпва попова лъжичка. После тя расте до състояние на възрастен екземпляр за малко повече от седмица. След това се размножава и снася повече яйца, за да повтори цикъла.

В превод от гръцки триопс означава "с три очи" . Тези същества имат две големи сложни очи и едно малко в средата с фоторецептори, които помагат за улавяне на светлината. Наричат ги скариди-попови лъжички заради дългите си опашки и черупката, подобна на шлем.

Външният вид на триопите се е променил малко в сравнение с вкаменелостите на техните колеги, датирани от девонския период - между 419 милиона и 359 милиона години. Това е повече от 100 милиона години преди динозаврите да се появят на Земята. 

В живата природа триопите могат да се видят доста рядко, така че всеки случай предизвиква интерес, предава TheDailyMail.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: