Китай създава генетично оръжие, експериментирайки върху хора

Китай създава генетично оръжие, експериментирайки върху хора

Китай масово събира ДНК за създаването на глобална генетична база данни, която може да използва за производство на генетични оръжия и нови форми на следене

Разкритията за мащабите на геномните амбиции на Китай се появиха на фона на изслушване на 7 март в специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ за стратегическо съперничество с Китай по въпросите на биоикономиката и националната сигурност.

Председателят на Комисията Майк Галахър заяви, че Китай се опитва да създаде база данни за генетичния материал на всеки човек на Земята.

"Китай направи доминирането на биотехнологиите и генетичните науки национален приоритет на стойност 9 милиарда долара. Той изпълнява план за създаване на база данни за ДНК на всеки мъж, жена и дете на планетата", каза той.

"Базата данни включва американци, чиито ДНК те събират с помощта на големи кибератаки, корпоративни придобивания и други методи, включително събиране на ДНК от 8 милиона бременни жени по целия свят".

Коментарите на Галахър се отнасят до китайската геномна компания BGI, която поддържа връзки с китайските военни и предлага пренатален скринингов тест на жени по целия свят.

Този тест събира ДНК както на майката, така и на плода и изпраща данните в Китай, където правителството може да получи достъп до тях.

Китайската народноосвободителна армия (КНОА) се опитва да използва генетичните данни за разработване на нови оръжия и технологии за наблюдение, казва Галахър.

Високопоставеният член на Комисията от демократичната партия Раджа Кришнамурти заяви, че други усилия на Китай включват създаването на устройства за измерване на мозъчните вълни на партийните офицери и въздействието върху тях, както и други видове генетична модификация.

"Китай провежда експерименти с хора, за да отгледа [най-добрите] войници", каза той.

"Според някои съобщения дори се разработва софтуер за четене на мисли, за да се гарантира, че чиновниците на комунистическата партия остават лоялни към партията".

Коментарите на Кришнамурти се отнасят до разузнаване на САЩ, обнародвано публично през 2021 г., което установи, че Китай разработва "оръжия за контрол на мозъка". Смята се, че такава технология включва в себе си усилия за редактиране на гени и процеси на взаимодействие между мозъка и машината, предназначени да направят хората по-лоялни към комунистическата партия и комунистическата идеология.

По аналогичен начин, според него, има доказателства за това, че Китай се стреми изкуствено да подобри своите войници за участие в бойни действия с помощта на генетични експерименти.

Тара О 'Тул, старши научен сътрудник в In-Q-Tel, венчър компания, оказваща подкрепа на разузнавателните служби на САЩ, свидетелства, че Китай разглежда биотехнологиите като важен фронт в своите усилия за разрешаване на кризи в икономиката, здравеопазването и недостига на храна, както и "за да надмине силата и влиянието на Съединените щати".

Галахър характеризира усилията на САЩ за "определяне на правилата на пътното движение" в биотехнологиите като "морална и етична битка" с Китай.

"Доколкото секторът се развива с астрономически темпове, държавата, която спечели състезанието, ще може да определи етичните стандарти за използването на тези технологии", каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: