Уникална птица имитира звука на бензинови резачки, фотокамери и автомобили

Уникална птица имитира звука на бензинови резачки, фотокамери и автомобили Снимка: ferra.ru

Лироопашатата птица изглежда и звучи като нещо нереалистично

Става дума за австралийската птица лира (Menura) - род птици от разред врабчоподобни, единствени в семейство лироопашати, чието име идва от опашката им – в разперено положение тя прилича на музикалния инструмент лира. Звуците, които издава тази птица обаче, нямат нищо общо с нежниге звуци на струнния инструмент, разказва изданието „Популярна мехатика“.

Отначало имитиращи само звуците на останалите птици от обкръжението, за да привличат самките, впоследствие тези необикновени птици се научават да имитират и звуците от човешкия бит. Поставени в градска среда (например в зоологически градини или зоомагазини) те се научават да пресъздават такива звуци от човешката дейност, като например щракане на фоотапарат, рязане на дърва с бензинова резачка и даже звука от клаксоните на автомобилите.

Изданието напомня, че по-рано специалистите са били сериозно обезпокоени от смъртта на различни видове птици поради сблъсък със стъклени сгради. В бъдеще заради разрастването на градовете и новото строителство този проллем ще се задълбочава. Като един от начините да се избегне това, е предложено да се инсталират "акустични маяци". Очаква се, че те ще излъчват бял шум, като по този начин ще предупреждават мигриращите птици за сблъсъци с високи метални конструкции.

Засега обаче не е съвсем ясно колко скоро тази идея ще бъде реализирана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: