Пандемията доведе до глобален спад на раждаемостта

Пандемията доведе до глобален  спад на раждаемостта Снимка: https://pixabay.com/

Но това се случва само в богатите страни

Група италиански учени от университета Бокони направиха изследване за демографската ситуация в света по време на пандемията от COVID-19.

Оказва се, че раждаемостта в богатите страни е намаляла през последната година и половина.

В своята статия, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences, учените са изследвали нивото на раждаемост в 22 най -богати страни в света от 2016 г. до първите месеци на 2021 г.

В първите дни на пандемията експертите предполагали, че светът го чака бейби бум, тъй като хората бяха принудени да стоят вкъщи и да не ходят на работа. При самоизолацията няма много възможности какво да се прави, смятат експертите.

Историците обаче не се съгласяват с тази хипотеза. Те припомниха, че по време на грипната пандемия през 1918 г. някои държави са преживели криза на раждаемостта - във Великобритания, Индия, Индонезия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Шри Ланка и Тайван. Хората, които живеят в несигурни времена, са склонни да отлагат раждането на бебета, докато нещата се нормализират. И така, краят на Втората световна война довежда до бейби бум. Новата работа на учените потвърди правотата на историците: поне в богатите страни.


За илюстративни цели Исландия (β = −0,61β = −0,61) е изключена поради големите доверителни интервали (−2,23, 1,01). Снимка :: DOI: 10.1073 / pnas.2105709118.

Работата включва   изследване на записи за раждане от 22 -те най -богати страни в света и след това ги сравнява от 2016 до началото на тази година. В същото време учените не  забравили за съществуващите известни сезонни колебания в раждаемостта.

Изследователите установили, че като цяло коефициентите на раждаемост са намалели по време на пандемията, а в някои страни те са достигнали кризисни нива. Например в Италия разликата е 9,1%. Учените отбелязват също, че спадът е започнал около девет месеца след началото на пандемията. Те предполагат, че хората реагират на нестабилната ситуация в света и отказват да имат деца.

В същото време американски учени са установили, че през последните година и половина в някои северни страни на Европа раждаемостта дори се е увеличила. Според изследователите причината за това може да бъде относително малкият мащаб на пандемията в тези държави, както и наличието на развита система за социална подкрепа на тяхна територия.

Към март 2021 г. Нигер има най -високата средна раждаемост в света. Сомали е на второ място, Конго е на трето. В челната десетка са още Мали, Чад, Ангола, Бурунди, Нигерия, Гамбия.

Изследователите отбелязват, че е твърде рано да се каже дали спадът ще бъде компенсиран от бъдещ мини-бум, когато ситуацията с коронавируса се стабилизира. Никой обаче не знае кога ще настъпи това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: