Пекин може да започне кампания за принудителна бременност

Пекин може да започне кампания за принудителна бременност Снимка: phnompenhpost.com

Раждаемостта в страната е стигнала до най-ниските си нива от 1949 г. – епохата на комунистическото управление

Данни от Националното статистическо бюро на Китай, публикувани на 17 януари, показват, че миналата година в страната са родени само 9,02 милиона деца, като броят им намалява за седма поредна година

В периода от 1980-те до 2016 г. китайската комунистическа партия провеждаше строга политика за едно дете в семейство, съпътствана със сурови санкции като невъзможност да се регистрира второто дете, принудителни аборти и дори стерилизации. 

„Това е най-голямото престъпление срещу човечеството, извършено в Китай”, казва пред The Epoch Times Стивън Мошер, президент на Института за изследване на населението и един от първите американски социолози, работили в Китай след нормализирането на отношенията със САЩ през 1979 г.

След 2016 китайските власти показаха, че гледат с добро око на семейство с две деца, а от 2021 г. действат и различни привилегии за семейства с три деца - данъчни облекчения, жилищни субсидии и безплатно образование в държавни образователни институции.

Според Мошер обаче, мерките имат ограничен ефект – след близо 40 години политика за едно дете на семейство и при традиционното предпочитание към деца от мъжки пол, което означава, че на този етап в Китай жените в детеродна възраст са по-малко. 

Стремежът на Пекин да повиши раждаемостта в страната идва на фона на забавения икономическия растеж през 2023 г., паднал до едно от най-слабите нива от десетилетия, показват официални данни, публикувани по-рано този месец. Още миналата година властите спряха да публикуват данни за младежката безработица, достигнала катастрофални нива.

„Млади хора без надежда за бъдещето, без работа, без възможност да започнат бизнес няма да се женят и да имат деца“, казва Мошер.

Същевременно, китайската нация застарява. По официални данни през миналата година всеки пети китаец е бил на 60 или повече години, а хората в трудоспособна възраст са съставлявали едва 61% от населението, което е спад с повече от 70% в сравнение с преди около десетилетие.

Познавайки досегашни практики в Китай и предвид бързо застаряващото население и безработицата, Мошер е загрижен: „Много се страхувам, че Китайската комунистическа партия няма да спре до стимулите и в един момент, ако ситуацията стане по-сериозна, а аз мисля, че ще стане, ще разпореди на младите жени да се омъжат и да изпълнят определената им квота да имат три деца в рамките на първите шест години от брака".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: