Италия е с най-застаряващото население в Европа

Италия е с най-застаряващото население в Европа Снимка: lavocedinewyork.com

След Япония и Южна Корея, Италия е страната, която преживява най-бързо застаряване на населението

Според последните данни на Евростат, половината жители на страната са по-възрастни от 48 години, при 44.5 години средно за Европа, отбелязва Euronews. Приблизително всеки четвърти италианец е по-възрастен от 65 години, а броят на хората над 80-годишна възраст е нараснал до 7.7% от населението – значителен скок от 1991 г., когато едва 3.3% са надвишавали тази почетна възраст. 

Тенденцията отразява по-доброто здраве и по-добрите условия за дълъг живот сред италианците – сам по себе си положителен факт. Проблемът е обаче, че раждаемостта в страната остава ниска. През последните 40 години средният брой деца на семейство в Италия е под 1,5, и съответно - под 1.24 на жена, докато коефициентът, който би поддържал стабилен демографския баланс е около 2 раждания на жена, разкриват експерти. 

Огромният вътрешен дълг на страната (140.6% от БВП) не позволява особено щедри семейни политики като икономическа подкрепа, по-лесен достъп до жилише и адекватна инфраструктура в грижите за децата. Това носи негативното послание, че създаването на семейство и деца не издига социалния статус и съответно, не заслужава държавна подкрепа. 

Правителството на Мелони обяви повишаването на раждаемостта за един от приоритетите си и вече намали наполовина ДДС на памперсите и бебешките млека, но така или иначе. грижите за децата остават скъпи и трудно достъпни. 

Най-голямото опасение е, че ниската раждаемост и все по-небалансираната демографска структура ще повлияят отрицателно на трудовата сила, което в крайна сметка ще доведе до колапс пенсионната и социалната система още през следващото десетилетие, прогнозират експерти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: