Ще се преместите да живеете някъде в Европа ако ви плащат за това?

Ще се преместите да живеете някъде в Европа ако ви плащат за това? Снимка: insider.com

Euronews представя някои европейски региони с намаляващо население, които привличат нови жители, предлагайки щедри парични стимули

Ирландия е най-щедра към хора, които биха се заселили на някой от отдалечените ѝ острови. Инициативата е част от политиката на правителството „Нашите живи острови“, която има за цел да увеличи населението на 30 ирландски общности, откъснати от континента. За новите „островитяни” ирландското правителство предвижда над € 80 000 безвъзмездна помощ, с част от които бъдещите жители трябва да закупят имот, като сградата трябва да е построена преди 1993 г. и да е била свободна минимум две години. Трябва да се отбележи, че много от островите на разполагат с централно електрозахранване, но вече има ентусиасти.

В Албинен в швейцарските Алпи, където живеят по-малко от 250 души, малката община предлага да плати на семейства над € 50 000, за да се преместят там. Живописното село в кантона Вале е на малко повече от час път с кола от знаменития ски курорт Вербие. Ако решат да се заселят в Албинен, хората под 45 години ще получат € 25 300, плюс над € 10 000 на дете, т.е., максималната помощ предвижда три деца. Схемата обаче работи само за швейцарски граждани или чужденци, които са живели в Швейцария достатъчно дълго, за да получат разрешение за пребиваване. Кандидатите трябва да останат в Албинен най-малко 10 години. От общината казват, че получават до 100 запитвания на ден, така че ако това е изборът ви, ще трябва да бъдете търпеливи. 

В Калабрия, югозападния регион на Италия, преместването в село с 2000 жители ще ви спечели до € 28 000. Желаещите да кандидатстват трябва да са на възраст до 40 години и да се преместят в региона в рамките на 90 дни след като молбата им бъде одобрена. Новодошлите трябва да стартират бизнес или да намерят работа в сектор, който се нуждае от работници – ресторанти, хотели, къщи за гости и магазини. 

Ultimate Guide to Sardinia: Italy's Island of Beaches, Mountains, and  Ancient History | kimkim
Обезлюдена Сардиния предлага чисти плажове, снимка - kimkim.com

Италианският остров Сардиния предлага € 15 000, ако се преместите там. Известна със своите пясъчни плажове, синьо небе и тюркоазени води, средиземноморската идилия изпитва остра нужда от селскостопански работници, докато младите сардинци търсят работа в чужбина. За да се бори с това изселване, италианското правителството е заделило над € 45 милиона. За да имате право на „вашите” € 15 000, ще трябва да се преместите в община на Сардиния с население под 3000 души, а с отпуснатата сума ще трябва да си купите или да ремонтирате жилище, като безвъзмездната помощ не трябва да надвишава половината от стойността му. Новоприетите трябва да работят на пълен работен ден и 18 месеца след пристигането си в Сардиния да се регистрират за постоянно пребиваване.

Друга община в Сардиния - Ололай, предлата на работници в отдалечени райони три месеца безплатно жилище, след които се предвижда наем. 

Понга, град и община в северозападна Испания с население от 600 души, привлича британци с безвъзмездна помощ от близо € 3 000 и още толкова за всяко бебе, родено там. Районът около Понга в сърцето на Кантабрийските планини е определвен от ЮНЕСКО за биосферен резерват и редовно приема туристи, още повече, че е само на един час с кола от брега. За да се възползват от офертата, британците трябва да живеят в Понга поне пет години.

Село Рубия в Галисия предлага на емигранти до € 150 евро месечно, за да живеят там. Схемата е насочена към семейства с надеждата да се увеличи броят на учениците в местните училища. Рубия е в северозападна Испания, на 2 часа и половина с кола източно от Сантяго де Компостела.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: