Ще ви изкушат ли £ 150 000 годишно за да се преместите на шотландски остров?

Ще ви изкушат ли £ 150 000 годишно за да се преместите на шотландски остров? Снимка: mediadrumworld.com

Ако сте личен лекар, такава заплата ви очаква на Хебридските острови в Шотландия

Предвижда се и финансова подкрепа за преместването на цялото ви семейство, „приветствен бонус” от £10 000 за „добре дошли” и в допълнение – работа на едно от най-красивите и идилични места в Обединеното кралство.

Възнаграждението е с 40% по-високо от обичайното заплащане на личните лекари във Великобритания. Кандидатите трябва да имат вкус към „приключенията и медицинското обслужване на село”. Около 4 700 души на Хебридите очакват нови лични лекари. 

От 500-те острова в шотландския архипелаг 51 са населени с общо около 54 000 жители. На много от островите живеят едва по няколко десетки души. Връзката с тях е ферибот, а пътуването към някои дестинации отнема час и половина. Електроенергията се осигурява от малки водноелектрически системи. 

Обезлюдяването тук е траен процес, който е причина и за кризата със специалисти. Например остров с 5 ученика и две деца в предучилищна възраст търси учители, предлагайки годишна заплата от £ 68 000, над £ 5 500 добавка за работа в отдалечен район и къща с три спални под наем, за който също се предвижда финансова помощ. Целта е да се привлекат нови хора, които да живеят и работят в островните общности на Шотландия.

„Търсим не просто жители, а партньори, хора, които наистина искат тази работа и тази отговорност, така че бихме искали да ги възнаградим. Вярваме, че нашето дистанцинно здравеопазване ще привлече хора от цял свят“, казват от здравната служба на островите пред BBC Radio. 

Според местните власти има известен интерес, но процесът на набиране продължава – както за лекари, така и за медицински сестри. Амбицията на здравната служба е да предложи „устойчива услуга” и да привлече хора, които да останат дълго на островите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: