Пандемията развърза ръцете на домашните тирани

Пандемията развърза ръцете на домашните тирани

Как жертвите на насилие се спасяват от насилниците в условия на карантина
Пандемията от коронавирус в света значително увеличи броя на случаите на домашно насилие. В зависимост от страната увеличението достига до 65%. Правителства и правозащитни организации търсят нови начини, с помощта на които жертвите да могат да разкажат за своя проблем в условията на изолация.

Проблемът с домашното насилие е един от най-разпространените в света. Според данни на ООН всяка трета жена се сблъсква с него под една или друга форма. В условия, когато в повечето страни хората са затворени в домовете си заради карантина, шансовете да останат сами с насилника се увеличават значително", заяви специалният докладчик на ООН за насилието над жени Дубравка Симонович.

 За голям брой жени и деца домът може да бъде място, където царят страх и насилие.

„Тази ситуация се изостря значително в случай на изолация и пълна карантина, въведена по време на пандемията COVID-19“, казва Симонович.

Това, че рискът от използване на физическа сила срещу жени на фона на пандемията се е увеличил многократно, се доказва от плашеща статистика за броя на обажданията по горещата линия в различни страни.

Във Великобритания на 28–29 март броят на такива телефонни разговори е нараснал с 65%.

Във Франция от въвеждането на режима на самоизолация на 17 март броят на повикванията се е увеличил с 30%, докато в Париж е достигнал 36%.

В Кипър броят на обажданията също се увеличава с 30%, в испанска Каталония - с 20%.
 
В Италия е регистриран рязък спад в повикванията, тъй като те са заменени със SMS - така е по-лесно за жените в страната да съобщят за ситуацията у дома.

Скок на случаите с домашното насилие се наблюдава не само в Европа. Има данни за Китай и Бразилия. 
Така например в провинция Хубей, която се оказа в пълна блокада поради коронавируса, броят на обажданията от жени към спешните служби нараства с 50%, подобни са показателите и в Рио де Жанейро.
От испанска Валенсия на 19 март е отбелязан първият смъртоносен резултат от домашно насилие - съпруг убива жена си и децата си в собствения си апартамент.

Това е характерно за всички кризисни ситуации. Безпокои ни това, че нивото на насилие се увеличава и способността на жените да получават помощ намалява. Това е истинско предизвикателство“, заяви Мърси Херш, старши мениджър в организацията за защита на жените Women Deliver.

Първата стъпка в Испания бе решението, според което малтретираните жени могат да нарушат карантината, за да потърсят помощ. В този случай те няма да бъдат глобени.

Също така в страната е въведена схема: всяка жена може да отиде в аптека и да каже кодова дума, от която фармацевтът ще разбере, че има нужда от помощ, и ще се свърже със съответните институции.

Същата система бе въведена и във Франция. Освен това властите отпуснаха средства за плащане на 20 хиляди стаи за жени в хотели, където те могат да намерят убежище по време на пандемията.

Сега Германия също обсъжда инициатива за заплащане на временно настаняване в хотели за сметка на държавата.

Британките, сблъскали се с домашна агресия, се призовават да потърсят помощ от съседи и пощенски служители. Последните са задължени внимателно да се вглеждат в емоционалното състояние на хората, с които трябва да контактуват в рамките на работата си. При най-малкото подозрение те трябва да информират съответните служби.

В Съединените щати правозащитните организации са изразили готовност да инструктират работниците в супермаркетите как да се държат, ако някоя жена се обърне към тях за помощ срещу домашно насилие. Също в САЩ е пуснат сайтът GoAskRose.com, чрез който жените могат да съобщават за проблемите си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: