Стратегията на Мадрид: "Да спрем вируса, без да спираме икономиката"

Стратегията на Мадрид: "Да спрем вируса, без да спираме икономиката" Снимка: piqsels.com

Испанското правителство заяви, че засега не планира нови национални ограничения

В Испания се образуваха опашки в центровете за ваксиниране, въпреки факта, че страната има едно  най-високите нива на ваксинация в ЕС - около 80%. Гражданите над 60-годишна възраст отиват за "бустерна" доза, а много млади испанци се ваксинират за първи път. На фона на появата на щама "омикрон", някои региони на страната засилват ограниченията и разширяват списъка с условия, при които се изисква "зелен паспорт",  съобщи Еuronews.

Анхела Домингес, епидемиолог:

"Сега знаем, че способността на вируса да се разпространява е много по-висока, някъде три пъти по-висока. Няма магическа рецепта. Ваксината не е окончателно решение. Дори и да сте ваксинирани, не трябва да забравяте за останалото. Идва нова вълна и всички неваксинирани трябва да се ваксинират още сега. И в същото време трябва да продължим да спазваме мерките - носенето на маски, социалното разстояние, проветряването на помещенията."

Засега ситуацията в болниците е сравнително спокойна. Испанците се надяват, че зимните празници ще се проведат по план. Собствениците на хотели и ресторанти твърдят, че секторът просто няма да оцелее при една нова карантина.

Хуан Хосе Блардон, директор на Асоциацията на хотелиерите в Мадрид:

"Не можем да позволим баровете и ресторантите да се затворят отново. Вече сме пострадали много. Повечето заведения са затънали в дългове. Искаме да отправим положително послание: ние предприемаме всички мерки, за да гарантираме, че празникът, който всички заслужаваме, няма да се превърне в нова вълна."

Вчера (1 декември) испанското правителство заяви, че засега не планира нови национални ограничения. И призовава гражданите именно поради това стриктно да съблюдават вече известните предпазни мерки. Стратегията на Мадрид е - "да спрем вируса, без да спираме икономиката".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: