Райфайзен Банк отряза от кредити фирми за добив на въглища

Райфайзен Банк отряза от кредити фирми за добив на въглища Снимка: Райфайзен Банк

Разпоредбата влиза в сила веднага, лишава от нови финансови услуги и централи, използващи термални въглища или мини

Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) се ангажира да популяризира щадящи околната среда технологии и ще се фокусира още повече върху възобновяемата енергия, съобщиха от финансовата институция. Австрийската банка има поделение и в България. Целта на тази стратегическа ориентация е да се разшири кредитната експозиция предимно в областта на вятърните и слънчевите технологии, които отбелязаха значителен напредък през последните години.

В същото време банката си е наложила строги ограничения във връзка с „излизането от въглищата“. Управителният съвет прие насока, според която портфолиото за финансиране на въглеродни емисии, тоест сумата на кредитите, свързани с термални въглища и търговия с термални въглища, ще бъде значително намалена.

Накратко, в бъдеще няма да се прави бизнес с компании, които генерират повече от 25% от приходите си от добив на термални въглища. Същото важи и за енергийните и търговските компании. 

Няма да се отпускат нови кредити за настоящи клиенти, като нереализираният баланс трябва да бъде изплатен най-късно до 2030 г. Към края на 2020 г. общото непогасено кредитно портфолио на Групата РБИ за такива клиенти възлиза на приблизително 1,4 млрд. евро, което съответства на около 0,65% от общия обем на непогасените корпоративни заеми в цялата група. 

Освен това и с незабавен ефект РБИ поема ангажимента да не предоставя нови финансови услуги за нови или съществуващи централи, използващи термални въглища или мини, нито да участва пряко във финансирането и рефинансирането на такива компании.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: