Великобритания за пръв път от 30 години отваря въглищна мина

Великобритания за пръв път от 30 години отваря въглищна мина Снимка: ferra.ru

Преди половин година Борис Джонсън беше против това

Британското правителство ще отвори за първи път от 30 години насам въглищна мина заради санкциите срещу Русия, за да намали зависимостта от руските енергийни ресурси.

Това съобщава вестник Daily Telegraph, позовавайки се на източници от управляващата Консервативна партия.

Според тях, министърът на жилищното строителство, регионалното развитие и местното самоуправление на Великобритания Майкъл Гоув, е направил изявление за разработването на бъдеща въглищна мина в град Уайтхейвън, графство Камбрия, в северозападната част на Великобритания. 

Правителството е убедено, че това предприятие ще осигури въглища за ключовите стоманодобивни заводи на кралството в условията на антируските санкции.

Общинските власти също разрешиха изграждането на този обект в Уайтхевене през октомври 2020 г., но след критики от опозицията и природозащитници, британското правителство започна нова проверка на целесъобразността на дадения проект. През ноември 2021 г.п о време на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26),британският премиер Борис Джонсън заяви, че не подкрепя изграждането на нови мини.

Изданието посочва, че в мината в Уайтхейвън се планира да се добиват коксови въглища, 40% от вноса на които по-рано е идвал в кралството от Русия.

Източници на изданието уточниха, че министър Гоув трябва да вземе окончателно решение за изграждането на мината в Камбрия до 7 юли.                                            

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: