Старите мини: Наводнени и забравени

Старите мини: Наводнени и забравени

Как изоставените въглищни мини в Европа се използват успешно за отопление на домовете

Изоставени въглищни мини осигуряват изненадващо мощен източник на енергия с нулеви въглеродни емисии в Европа.

Стара въглищна мина снабдява английски град със зелена енергия през последните шест месеца. Революционният проект в Гейтсхед използва топлата вода, която е изпълнила тунелите, за да отоплява стотици домове и предприятия в бившето въглищно поле.

Приветствана като успешна, първата широкомащабна мрежа в Обединеното кралство показва огромния потенциал, който може да се намери в разпръснатия лабиринт от стари минни тунели в страната, разположени под приблизително една четвърт от домовете.

„В Гейтсхед имаме наследство от дните на въглищните мини, което е мръсна енергия“, казва Джон МакЕлрой, член на кабинета за околната среда и транспорта в Съвета на Гейтсхед. „Сега сме водещи в генерирането на чиста, зелена енергия от тези мини.“

След десетилетия на неизползване, въглищните мини във Великобритания постепенно се наводняват. Затоплена от земята, тази течност предлага един отговор на нашите нужди от възобновяема енергия.

Геолозите смятат, че с приблизително 2 млрд.м3 топла вода шахтите на британските мини съдържат един от най-големите недостатъчно използвани източници на чиста енергия.

Възстановяването на топлината от минна вода под земята в рамките на изоставени въглищни мини дава възможност за генериране на нисковъглеродно, сигурно снабдяване с топлина, което е в полза на хората, живеещи или работещи в близост до въглищните полета.

С много милиони хора, живеещи около изоставени въглищни находища във Великобритания, потенциалът за топлина от водата в мините може да бъде значителен.

Как наводнените мини могат да помогнат за отопление на домовете?

Водата в мините става по-топла колкото по-дълбоко навлиза, както показва интерактивна карта на стари въглищни мини от Службата за въглища на Обединеното кралство. Температурите обикновено варират от 10 до 20°C, но могат да достигнат до 45°C на дълбочина от 1 км.

Оставена да се смеси с подземните скали, водата често съдържа токсични съединения. Но като термален източник това е ценен ресурс, който може да се използва чрез сондажни сонди, които го извеждат на повърхността.

След това водата се насочва през термопомпи и екстрактори, които компресират течността, за да постигнат много по-висока температура преди да я разпределят през отоплителните мрежи.

След като околните сгради абсорбират топлината й, водата може да бъде излята обратно в системата на мината, където да се затопли отново.

Топлината от минна вода има и предимството да работи през цялата година. Температурите не се влияят от сезоните и водата може да се използва както за отопление на домовете, така и за охлаждане.

Европейските пионери на геотермалната енергия

Използвайки своята история, за да създаде нови геоенергийни активи, Обединеното кралство следва стъпките на други европейски страни.

Първата в света електроцентрала за руднична вода e открита в нидерландския град Хеерлен през 2008 г. Сега тя е свързана с около 500 къщи и търговски обекти и намалява въглеродните емисии от отоплението в района с почти две трети.

Подобен проект е в ход в скалистия регион Астурия в Северна Испания, където наводнени въглищни шахти отопляват (и охлаждат) болница, университет и множество други сгради.

По-на север Исландия, пионер в геотермалната енергия, също е сред страните, които пренасочват своите подземни резерви.

Но въпреки че първата електроцентрала за руднична вода е на европейска територия, технологията е използвана почти две десетилетия по-рано в Спрингхил, Нова Скотия. Синоним на минни бедствия, канадската общност започна да използва топлината от своите пасивни въглищни мини през 1989 г. Една фирма за опаковане в града сега може да се похвали със 100 процента възобновяема система през цялата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: