Полша ще затвори въглищните си мини до 2049 г.

Полша ще затвори въглищните си мини до 2049 г.

Правителството и синдикатите постигнаха очакваното споразумение

Синдикатите на работещите във въглищните мини се споразумяха с правителството на Полша за постепенното затваряне на въглищни мини, съобщава Reuters. Производството на въглища трябва да приключи през 2049 г. В изявлението, направено от името на правителството, ходът се оценява като „историческо споразумение". 

Представителите на индустрията се съгласиха да затворят всички въглищни мини до целевата дата, като се предвижда изплащане на обезщетения за работниците в Силезийския въглищен басейн. Субсидиите, заделени за миньорите, биха представлявали голяма тежест за държавния бюджет и евентуално биха могли да нарушават разпоредбите на ЕС за субсидиране на индустриите, които се ликвидират. 

Споразумението, което трябва да бъде окончателно подписано през май, предвижда инвестиция от над 16 милиарда злоти (4,2 милиарда долара) в технологии за чисти въглища. Миньорите, които изберат да сменят професията си, ще могат да получат обезщетение от 120 000 злоти (32 000 долара). Тези, които решат да останат в индустрията, ще получат правото да се преместят от затворени мини в такива, които все още работят, или да получат предсрочно пенсиониране с 80% от заплатите си. 

В същото време стотици миньори останаха под земята в знак на протест срещу проекта за реформа на сектора. Профсъюзните организации настояваха най-вече за отлагане на датата за затваряне на мините за 2060 г., опасявайки се от унищожителните икономически и социални последици. В момента в сектора са заети около 80 000 души. 

Страната зависи от въглищата за около 70% от енергийните си нужди, въпреки че планира да намали тази зависимост до 11% до 2040 г. Цялостното прекратяване на използването им трябва да стане преди 2050 г., което е срокът за целия блок.  

„Споразумението е щедро за миньорите и въглищния регион на Силезия, скъпо за държавния бюджет и вяло от гледна точка на амбициите на политиката в областта на климата“, коментира Ян Франковски, анализатор в Института за структурни изследвания, независима изследователска фондация във Варшава.  

Остава под въпрос дали тези условия са приемливи от Европейската комисия, отговорна за ратифицирането на споразумението", добави той. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: