България е сред 50-те най-щедри държави в света

България е сред 50-те най-щедри държави в света

Средно за последното десетилетие страната ни е била на 120-о място

Световният дарителски индекс CAF World Giving Index 2020 съобщава, че България заема 45-о място в света по щедрост за миналата година. Това е най-високото място, което страната ни някога е заемала в класацията. 

Индексът на CAF е глобално проучване, което включва повече от 1,6 милиона души от 2009 г. насам. На участниците се задават три въпроса: помогнали ли са на непознат, дарили ли са пари и били ли са доброволци за добра кауза през последния месец.  

За целта на проучването тази година са включени данни за 114 държави, представляващи над 90% от глобалното възрастно население. Изготвените класирания не се основават на размера на дарените суми или броя на доброволческите часове. 

В България през 2020 г.: 64% са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, 12% са били доброволци. Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6 %, бележи най-голям скок.   

Дарителският индекс се образува като средноаритметично на отговорите на трите въпроса, описващи дарителското поведение. Средно за последното десетилетие страната ни е била на 120-о място с дарителски индекс 19%. В момента дарителският ни индекс е 37%. 

Съединените американски щати бяха най-щедрата държава в света през предходното десетилетие. Те обаче отпадат от върха на класацията, като през 2020 г. заемат 19-о място. Местата си в Топ 10 губят още Канада (35-о място), Ирландия (26-о място), Великобритания (22-ро място) и Нидерландия (39-о място). Само Австралия и Нова Зеландия остават в Топ 10, но там проучването е проведено в седмиците преди разгръщането на първата вълна на пандемията. 

Най-щедра през пандемичната 2020 г. е била Индонезия. Следват я Кения, Нигерия и Мианмар. Списъкът на десетте най-щедри държави в света се допълва от Австралия, Гана, Нова Зеландия, Уганда, Косово и Тайланд. Индонезия вече е оглавявала класацията през 2018 г.  

Проучването отчита най-висока стойност по показателя „помощ за непознат", откакто индексът съществува. През 2020 г. общности по цял свят са се мобилизирали, за да помогнат на съграждани от застрашени групи. Повече от половината (55%) от възрастните в света - или 3 милиарда хора - съобщиха, че са помогнали на някой, когото не са познавали. Повече хора са дарили пари в световен мащаб, отколкото през последните пет години (31%), отчитат още учените. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: