Стана ясен броят на нежеланите реакции след ваксина срещу COVID-19 у нас

Стана ясен броят на нежеланите реакции след ваксина срещу COVID-19 у нас Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 08.06.2021 г.

У нас:

Общият брой съобщения за постваксинални реакции след ваксина срещу COVID-19, изпратени до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) към началото на месец юни, е 2368, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Съотнесено към обявените 1 353 249 направени ваксини, честотата е 1,74 на 1000. 
По отношение на различните ваксини статистиката е следната: 

При РНК ваксините нежеланите реакции са характерни основно след втората доза, като рядко се отчита повишаване на телесната температура над 38 градуса, симптоми при стомашно-чревния тракт, вариране в кръвното налягане и сърдечната честота и уголемяване на лимфните възли.
При векторната (аденовирусна) ваксина симптомите са грипоподобни с температура над 38 градуса, болки в ставите и мускулите. 
Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е била в рамките на 24-48 часа. По данни на Агенцията липсват съобщения за анафилактични реакции.

Данните за България:

13 358 са направените тестове за денонощието, според данните на Единния информационен център. 
2521 се лекуват в болнични условия, а 277 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 594 души за последното денонощие. За последните 24 часа са починали 34 души с усложнения от COVID-19.

1 478 774 са общо поставените дози ваксини.

По света:

В Португалия над 20% от населението вече е напълно имунизирано срещу COVID-19, а 40% е поне с една ваксина срещу вируса. В страната са поставени до момента 3,8 милиона първи дози и 2,2 милиона втори дози ваксини, съобщи The Portugalnews.

По време на онлайн среща днес на представители на Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа бе съобщено, че достигането на 50% ваксинално покритие сред населението срещу COVID-19 ще доведе до 70% предотвратяване на хоспитализациите, оповестиха от Министерството на здравеопазването. Еспертите са посочили като пример за успешна ваксинационна кампания Германия, където 77% от хората над 60 години и 75% от здравните работници са ваксинирани с една доза, докато 85% от настанените в домове за възрастни хора са с напълно завършен ваксинационен курс. В срещата са участвали над 100 представители на 53-те държави членки в СЗО за регион Европа.

1 000 000 граждани на ЕС вече притежават удостоверението за преболедували, изследвани или ваксинирани срещу COVID-19, по думите на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс. Очаква се да бъде постигнато съгласие за какво още, освен при пътуване, ще се използва новият документ, включително и в страни извън ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: