Производителите контролират пазара на ваксини чрез тайни клаузи с правителствата?

Производителите контролират пазара на ваксини чрез тайни клаузи с правителствата? Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.06.2021 г.

По света:


В споразуменията между Европейския съюз и големите фармацевтични компании, произвеждащи антиковидна ваксина, има тайна клауза, която налага задължение на държавата, която иска да дари или продаде излишно количество ваксини, да иска одобрение от  производителя, твърди италианският ilmanifesto.it.

Според изданието ЕС е поръчал 4,4 милиарда дози ваксини от производителите, което означава, че всеки гражданин, включително новородените, може да бъде ваксиниран пет пъти. Това количество ваксини би било достатъчно за имунизиране на голяма част от човечеството, но на държавите членки на ЕС не е позволено да даряват или продават излишните им дози, тъй като производителите могат да ги блокират в зависимост от техните търговски планове.

Индия е силно засегната от пандемията и вижда единствения изход в бързата ваксинация на своите над милиард жители, а компаниите там правят ваксини предимно за вътрешния пазар и това ще се усети по целия свят, пише DW. Според коментара, що се отнася до ваксините, не е пресилено да се каже, че светът зависи от Индия, тъй като индийските фармацевтични компании покриват повече от 50% от световните нужди от различни ваксини.

Министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок предупреди днес, че е твърде рано да се каже дали ограничителните мерки ще бъдат отменени на 21 юни, тъй като последните доклади показват, че новият щам делта е с 40% по-заразен от британския.

Институтът за обществено здраве на Англия съобщи още в четвъртък, че (индийският) делта щам сега е доминиращ във Великобритания, тъй като броят на заразените хора е скочил от 5472 на 12 431, съобщи Mirror.

Британският премиер Борис Джонсън призова политиците от Г-7 да се ангажират да ваксинират целия свят срещу COVID-19 до края на следващата година.

Джонсън ще бъде домакин на първата среща на върха на живо от почти две години, заявявайки, че ще търси обещание за постигане на глобалната цел за ваксинация.

През последните 24 часа в Бразилия са потвърдени 66 017 нови случая с коронавирус и 1689 смъртни случая, съобщи снощи Министерството на здравеопазването на тази страна. От началото на пандемията в Бразилия са регистрирани общо 16 907 425 случая на COVID-19, а според официалните данни 472 531 заразени пациенти са починали от коронавирусна инфекция, предаде Ройтерс.

Днес Индия съобщи за 114 460 нови случая на коронавирус, което е най-ниският брой през последните два месеца, а някои части на страната се готвят да облекчат ограничението на движение.

Китай откри в събота 30 нови случая, от които 23 души са дошли от чужбина, съобщиха днес здравните власти, предаде Ройтерс.


У нас:

Проф. Мира Кожухарова заяви по БНТ: Категорично нямаме нужда от Националния оперативен щаб. По думите й липсата на Националния оперативния щаб не променя нищо.

   „Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на „Информбюро". Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях. В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи. Това беше една от основните грешки.

Хубаво започнаха без план, след това обаче се вземаха хаотично политически решения. Допускам, че експертите не са били питани по въпроса. Бяхме свидетели на безкрайно сменяне на съвети, на решения. Нито веднъж никой не каза: анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от коли. И това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно", коментира съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Новите случаи на заразени с коронавирус за изминалото денонощие са 89 при направени 6333 теста. Това сочат данните, публикувани на Единния информационен портал.
2619 души са хоспитализирани, като 293 са в интензивни отделения.

Починали за изминалото денонощие са 3 души, а излекуваните са 137. Поставените дози ваксини за вчерашния ден са 5993. С тях общият брой на поставените дози вече е 1 456 841, съобщи БНР.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: