Обвиниха фармацевтичните компании в САЩ в приоритизиране на печалбите пред здравето

Обвиниха фармацевтичните компании в САЩ в приоритизиране на печалбите пред здравето

Капитализъм

Американските фармацевтични гиганти са подложени на жестоки критики заради прекомерно високите цени на лекарствата, щедрите компенсации на изпълнителните директори и приоритизиране на обогатяването на акционерите пред научните изследвания и разработки, съобщава Ars Technica.

Цените на лекарствата в САЩ са много по-високи, отколкото в другите развити страни, като при това американците плащат почти три пъти повече за лекарства, отпускани по лекарско предписание. 

Интересното е, че в Сената на страната обърнаха внимание на факта, че фармацевтичните компании харчат милиарди за възнаграждения на изпълнителни директори, дивиденти и обратно изкупуване на акции повече, отколкото за научноизследователска и развойна дейност на нови лекарства. А на този фон тези същите компании използват различни начини, за да разширят монопола си и да блокират навлизането на по-евтини алтернативи на пазара.

Председателят на сенатската комисия по здравеопазване, образование, труд и пенсии Бърни Сандърс възглави разпита на ръководителите на компаниите Johnson & Johnson, Merck и Bristol Myers Squibb. Сандърс подчерта човешките жертви на високите цени на лекарствата, тъй като много американци не могат да си позволят да ги закупят.

Главният изпълнителен директор на компанията Bristol Myers Squibb отказа да се ангажира с намаляване на цените на лекарствата в САЩ до нивото на стойностите им в Канада. Фармацевтичната търговска група PhRMA твърди, че сравняването на цените в САЩ с други страни "вреди на пациентите" и че американците имат по-бърз достъп до нови лекарства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: