Увеличават ли ваксинациите риска от развитие на COVID?

Увеличават ли ваксинациите риска от развитие на COVID? Снимка: nova.bg

Ваксините не предпазват в секундата, в която сте инжектирани. Имунната защита се изгражда постепенно

„Новото, меко казано, обезкуражаващо изявление, направено от известен професор от Марсилия, много бързо бе използвано от привържениците на антиимунизационното движение. В публикувано преди седмица видео Дидие Раул заяви, че хората, които току-що са се ваксинирали, са по-изложени на риск от развитие COVID-19 от тези, които не са ваксинирани, но без да уточнява получили ли са тези хора една или две дози", пише журналистката Сесил Тибер във френското издание Le Figaro.

„Сега имаме значителен брой хора, 46 пациенти, които са се разболели от COVID в рамките на една седмица след инжектирането (...) Това е удивително", заявява Дидие Раул за опита си в университетския болничен център в Марсилия. „Били ли са те безсимптомни носители, при които ваксинацията е предизвикала реакция, която ги е накарала да станат симптомни пациенти? Ето това е важният въпрос."

„Има ли някакви научни доказателства в подкрепа на това твърдение? Според петима учени, които интервюирахме - всички те са специалисти по ваксиниране - ефектът от ваксините върху възникване на заболяването не е сериозен въпрос. „Нито едно проучване не показа увеличен брой случаи във ваксинираната група, нищо подобно не се наблюдаваше и в мащабните изследвания сред общото население", твърди проф. Даниел Флоре, вицепрезидент на Техническия комитет за ваксиниране на френския Национален съвет по здравеопазване.

„Не коментирам непубликувани данни - казва проф. Жан-Даниел Лельевр, завеждащ катедрата по клинична имунология и инфекциозни заболявания в болницата „Анри-Мондор" в Кретейл, напомняйки, че заявлението на Дидие Раул не е потвърдено чрез научно изследване. - Още повече че всички реални данни, с които разполагаме, показват, че ваксината намалява симптоматичните инфекции."

„Това, че има хора, които се разболяват след първата доза, е напълно нормално. Няколко изследвания прекрасно показаха, че между момента, в който получаваме първата доза, и момента, в който ние получаваме защита от болестта, има известен период от време: около 12 дни за ваксини, базирани на информационна РНК, и три седмици за ваксината на AstraZeneca", казва професор Ален Фишер, председател на френския Комитет за стратегия за ваксиниране срещу COVID-19, педиатър и професор по имунология.

„Не става въпрос за вълшебство: ваксините не предпазват в секундата, в която сте инжектирани. Подобна ситуация отразява факта, че имунната защита се изгражда постепенно. Това важи не само за ваксините срещу COVID, но и за всички останали", допълва професор Фишер.

„Следователно е напълно възможно човек да се зарази в рамките на 10 дни след инжектирането, но причината не е ваксината, обратно на това, за което намеква Дидие Раул", посочва авторът на статията.

„Напълно вероятно е хората, които току-що са се ваксинирани или се подготвят за ваксинация, да се отпускат и да стават по-непредпазливи, но това е само предположение - отбелязва Ален Фишер. - Това е удобен случай да напомним на хората, че е необходимо да продължат да спазват предпазните мерки през следващите дни след ваксинирането."

„Възможно е заразяване и след втората доза, макар и по-рядко (имунитетът вече се е изградил след първото инжектиране). Поради простата причина, че в медицината не съществуват такива понятия като нулев риск и 100% ефективност", пише Le Figaro.

„Защитата, осигурена от ваксините, не е пълна - за РНК ваксините и ваксината AstraZeneca тя е от порядъка на 90-95% срещу тежките форми на COVID", посочва Ален Фишер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: