Грижите за сексуалното и репродуктивното здраве да станат основно право в ЕС

Грижите за сексуалното и репродуктивното здраве да станат основно право в ЕС Снимка: Euronews

Вчера Европейския парламент призова този тип медицинско обслужване да се включи в Европейската харта за човешките права

През април 2023 г. Европейската комисия предложи ново фармацевтично законодателство, което да актуализира действащите от 20 години правила. Целта на търсените промени беше да предложи на пациентите равен достъп до лекарства и да засили ролята на фармацевтичната индустрия в ЕС. 

Ключови характеристики на гласуваните вчера нови правила са по-кратки периоди за защита на интелектуалната собственост върху лекарствата, въвеждане на нова система от стимули за научноизследователската и развойна дейност в европейската фармацевтика и справяне с недостига на лекарства в ЕС.

Досега европейските фармацевтични правила не включваха контрацептивите и медикаментите, предизвикващи аборт, но вчера евродепутатите одобриха премахването на този параграф, така че занапред достъпът и до тези препарати ще се регулира от общите фармацевтични насоки на ЕС.

Депутатите от зелените партии и други политически групи като Renew Europe приветстваха решението, подчертавайки, че с премахването на възможността за забрана или ограничаване на закупуването на контрацепви и медикаментозни средства за аборт, жените в ЕС ще получат равен достъп до лекарствени средства и равни права на фармацевтични услуги.

По-консервативните групи в Европейския парламент обаче не бяха съгласни със заобикалянето на националните фармацевтични политики и припомниха, че според съдебно решение, абортите са въпрос от национална компетентност и не подлежат на европейско законодателство. 

Но както при всеки проблем в здравеопазването, ЕС може да издава само препоръки към държавите-членки, които ще запазят националната си автономия в регулацията на своя фармацевтичен пазар. Така че в крайна сметка, евродепутатите се съгласиха, че могат да направят необходимото, за да се реши проблема на ниво ЕС, а националните политики да решат дали да следват указаниято или не. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: