Учените откриха „бутон” за изключване на глада

Учените откриха „бутон” за изключване на глада Снимка: bcm.edu

Нивото на глад и приемът на калории ще могат да се регулират без диети и допълнителни усилия

В бъдеще ще се появи възможност да се управлява чувството на глад при хора с разстройства на хранителното поведение и други проблеми.

В Медицинския колеж в Бейлър (САЩ) група учени получи повече информация за принципите на работа на мозъка по отношение на глада, се съобщава на сайта на колежа.

Те откриха две групи неврони, въздействието върху които може значително да намали чувството на глад, дори ако последният прием на храна е бил преди много часове.

Този механизъм вече е тестван успешно върху мишки - на учените им се отдаде да потиснат желанието за храна и да намалят чувството за глад на опитните животни. С инхибирането на група неврони може да се постигне и обратният ефект, така че мишките да загубят чувство за ситост и да започнат да преяждат.

За да се разбере дали подобен ефект може да се постигне и при хората, трябва да се проведат отделни изследвания. Ако се докаже, че тези процеси протичат при хората по същия начин, както при мишките, учените ще могат много лесно да регулират нивото на глад и приема на калории без диети и допълнителни усилия.

Потенциално това отваря нови възможности за борба с диабета, наднорменото тегло и разстройствата на хранителното поведение от типа на компулсивното преяждане, дължащо се на стреса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: