За учените лабораторната версия за изтичането на COVID-19 вече не е табу

За учените лабораторната версия за изтичането на COVID-19 вече не е табу Снимка: pixabay

„Докато Световната здравна организация (СЗО) призовава за нови изследвания, за част от научната общност става все по-ясно, че Китай не предоставя цялата информация, с която разполага, за да сe изясни тайната на произхода на COVID“, пише Le Figaro

В отворено писмо, публикувано в престижното списание Science, около двадесет учени от много високо ниво призоваха да се разследва хипотезата за изтичането му от  лаборатория, заедно с хипотезата за естествено зоонозно предаване“. „Те поискаха „прозрачно, безпристрастно разследване, основано на данни и подлежащо на независим мониторинг, пишат журналистите от Le Figaro Винсент Борденаве и Делфин Шайер.

По този начин те се присъединиха към Парижката група, международна и мултидисциплинарна група учени, които от началото на годината пуснаха поредица от отворени писма до СЗО, призоваващи да се хвърли светлина върху произхода на пандемията, без да се отхвърля теорията за случайно лабораторно изтичане.

Изследователите настояват за „достъп до научни данни, които Китай отказва да разкрие“, обобщава Жил Деманеф, член на тази група и независимия изследователски екип Drastic, който изследва произхода на пандемията повече от година, се казва в статията.

Всички тези експерти съжаляват за пропуските в доклада на Световната здравна организация за произхода на пандемията, публикуван през март. Експертната мисия, изпратена в Китай през януари и февруари, не успя да получи достъп до определени стратегически локации, до всички сурови данни и прекара само няколко часа в Института по вирусология в Ухан, който секвенира най-близкия генетично близък до Sars-CoV-2 вирус на прилепите RaTG13. Мисията стигна до заключението, че хипотезата за лабораторна авария е „много малко вероятна“, съобщават авторите на статията.

Съдържанието на отвореното писмо не се различава много от думите на Тедрос Аданом Гебрейесус, но подписалите го световноизвестни учени му придават голямо значение“, казва Жан-Франсоа Жулиен, еколог в Националния музей по естествена история. Първият автор е Джеси Блум, известен вирусолог от Вашингтонския университет, посочват журналистите.

Случайно това писмо беше публикувано по времето, когато анонимен акаунт в Twitter направи публично достояние академичните изследвания, проведени през последните години в Института по вирусология в Ухан.“

„Изтеклата дисертация и две научни статии показват, че Китайският институт по вирусология има информация, която той отказва да предаде, въпреки че явно има искане за нея от научната общност“, посочва Жил Деманеф.

Между 2012 и 2015 г. учени от Института по вирусология в Ухан събраха много вируси в мина в района Моджианг, на 1500 км югозападно от Ухан. Сред тях е известният RaTG13, публикуван през февруари 2020 г. от Ши Дженли, международно признат специалист по коронавируси и изследовател в института", се казва още в статията.

Нови документи, публикувани в Twitter, показват, че през 2016 г. учени от института всъщност са извършили пълно секвениране на генома на вируса. Защо е било необходимо да се чака до февруари 2020 г. за публикуването на тези данни? 
Освен това експертите подчертават забележими разлики между две последователности (около десет мутации), макар че те трябва да се идентични“, подчертават журналистите.

Би било важно да се разбере как вирусът е еволюирал по този начин“, отбелязва Жил Деманев.

За съжаление, изследователите казват, че са изразходвали всички биологични проби, които отговарят на RaTG 13.

Във второ проучване по-подробно са описани провежданите в института експерименти за „подобряване на функционалността" и създаване на химерни вируси (хибрид от два различни вируса). За да предвидят бъдещи епидемии, учените работят, за да направят вируса по-заразен или по-вирулентен in vitro. Но когато тези манипулации станаха обект на научни публикации, някои от тях не бяха представени изцяло“, пише Le Figaro.

Интересно е да се види, че един от подписалите писмото в Science е Ралф Барик - добавя Жил Деманеф. - Той не само работи с Ши Дженли, но също така изучава химерни вируси и дори обяснява, че те могат да бъдат направени неоткриваеми.“

Списание MIT Technology цитира Ши Дженли, която казва, че е „разстроена“ от тези научни противоречия. „Такива твърдения със сигурност ще навредят на репутацията и ентусиазма на учените и в крайна сметка ще отслабят способността на хората да предотвратят следващата пандемия.

Със съкращения от Le Figaro

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: