Експерт: Догодина всички ще трябва да се ваксинират отново

Експерт: Догодина всички ще трябва да се ваксинират отново

Има вероятност догодина всички отново да трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това заяви днес Томас Мертенс, вирусолог и председател на Постоянния комитет по ваксинацията (STIKO) в института „Роберт Кох" в Берлин.

Все още няма достатъчно данни, за да се каже кога точно ще бъде необходима „подсилваща" доза и властите ще трябва да изчакат няколко месеца, за да установят дали при някои групи защитата срещу коронавируса отслабва с времето, каза Мертенс за вестник Funke, съобщава БТА.

Според експерта „вирусът няма да ни остави" и ваксинационната кампания, която се провежда в момента, няма да бъде последната. 

„По принцип трябва да се подготвим за вероятността да се наложи всички да „освежат" ваксинационната си защита догодина", каза Мертенс. 

Близо 30,4 милиона души в Германия или 36,5% от населението са получили поне по една доза ваксина към петъчния ден. Над 9 милиона или 10,9 процента от населението са напълно ваксинирани. 

Коментарите на Мертенс идват месец след като Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, заяви, че е „вероятно" хората да се нуждаят от трета бустер доза от ваксината срещу коронавирус 12 месеца след втората, последвано от ежегодни реваксинации, за да се противодейства ефективно на вируса и мутациите му. Европейският съюз вече е договорил значително удължаване на договора с Pfizer-BioNTech за потенциални 1,8 милиарда дози ваксина COVID-19, които ще бъдат доставени през 2021-2023 г. Pfizer и германската BioNTech вече заявиха, че ще предоставят на ЕС допълнителни 50 милиона дози през второто тримесечие на тази година

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: