Автограф на Чарлз Дарвин ще гони рекордна цена

Автограф на Чарлз Дарвин ще гони рекордна цена Снимка: genius-games.eu

Документът, който вероятно ще се продаде за един милион паунда, ще бъде пуснат за продажба на онлайн-търг от Sotheby's, Ню Йорк.

Дарвин не е имал навик да архивира документите си и много малко от тях са оцелели, припомня ВВС. Почти всички запазени негови ръкописи съдържат само съкратения му подпис - "C. Darwin" или "Ch. Darwin", за разлика от този, предложен от Sotheby's, на който знаменитият учен и изследовател собственоръчно е изписал цялото си име Charles Darwin.

Документът е създаден за алманаха The Autographic Mirror - нещо като списание за знаменитости на времето си, което е публикувало факсимилета на почерци или автографи на известни личности, заедно с техните биографии. Дарвин се е възползвал от предложението на издателите, за да отговори на нападките срещу неговия мащабен труд „Произход на видовете”. 

Ученият се е подписал под пасаж от третото издание на творбата си, в който подчертава, че дори за момента да намират теорията му за неправдоподобна и странна, хората в крайна сметка ще вникнат в смисъла на еволюцията и естествения подбор, казва пред ВВС Джон ван Уайхе, професор в Националния университет на Сингапур и куратор на научната колекция Darwin Online.

„Различното в случая е, че Дарвин сам е избрал пасажа, който The Autographic Mirror да отпечата и това е нещо като негово изявление за труда и научното му наследството”, коментира д-р Калика Сандс, експерт в Sotheby's по историята на науката от 19-ти век.

Страницата с подписа на Чарлз Дарвин, която Sotheby's ще предложи, е в безупречно състояние. Аукционната къща постигна и предишния ценови рекорд за ръкопис на Дарвин от £ 400 000, но сега очаква значително по-висока цена. Онлайн разпродажбата започва в петък и приключва след две седмици на 9 декември. Аукционът съдържа експонати, съответстващи на мотото му - Age of Wonder (Епоха на чудо).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: