Учени определиха случващото се на Земята като климатична катастрофа

Учени определиха случващото се на Земята като климатична катастрофа Снимка: https://pixabay.com/

Група международни изследователи заявиха, че човечеството е изправено пред извънредна климатична ситуация, а състоянието на биосферата на Земята е достигнало „червен код“

В тази връзка те призоваха световната общност да обърне внимание на този проблем и да вземе съответните мерки. Тяхната статия е публикувана в научното списание BioScience.

"Ситуацията води до затопляне на планетата с около три градуса по Целзий до 2100 г., ниво, което Земята не е преживявала през последните три милиона години. Последиците от глобалното затопляне, както и глобалния социален колапс, са опасни и подценени,” се посочва в материала.

Учените обясниха, че изменението на климата е довело до появата на различни природни бедствия, които преди са били доста редки. Според тях това се дължи на много взаимосвързани процеси, включително обща тенденция на затопляне, променящи се модели на валежи, покачване на морското равнище и промяна на струйните течения.

Особено опасни са бедствията за хората в регионите с ниски доходи, които имат минимален принос за натрупването на парникови газове, твърдят авторите.
 

Според проучванията концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, която допринася за глобалното затопляне, е достигнала рекордни нива и сега е на най-високото ниво в историята. 

В заключение учените казаха, че ако световната общност не предприеме никакви мерки за промяна на настоящата ситуация, човечеството скоро ще бъде изправено пред глобална катастрофа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: