Какво крият САЩ в украинските биолаборатории?

Какво крият САЩ в украинските биолаборатории? Снимка: kp.ru

Това попита Джао Лидзиен, говорител на китайското Външно министерство на 18 март в профила си в Туитър.

 

Китайското радио China Radio International съобщава, че в публикацията на говорителя е споделено изображение с текст от вестник Global Times, включващ информация за биологичните лаборатории на САЩ в Украйна.

Там се посочва, че според документ, представен от САЩ на Конференцията на страните по Конвенцията за забрана на биологичните оръжия в края на 2021 г., САЩ разполагат с 26 лаборатории в Украйна. От друга страна, според информация, публикувана от Министерството на отбраната на САЩ на 11 март 2022 г., страната е подкрепяла финансово 46 украински лаборатории, здравни заведения и диагностични обекти от 2005 г. насам. Какъв е точният брой на американските лаборатории в Украйна, 26 или 46?

В текста е включено и съдържание от изследвания на САЩ, публикувани от Русия. Проектът R-781 е свързан с изучаване на прилепи като агенти на биологични оръжия. Друг проекти UP-4 е свързана с предаването на особено опасни инфекциозни заболявания от мигриращи птици, а програмата UP-8 изучава вируса на Конго-кримската хеморагична треска и хантавируси.

Не само това, в продължение на 20 години САЩ непрекъснато възпрепятстват създаването на механизъм за проверка на Конвенцията за биологичните оръжия, отказвайки проверки в биологичните им съоръжения. Това допълнително засилва тревогите на международната общност, обобщава китайското радио.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: