Ще остане ли нещо истинско: стартъп ще създава лабораторен аналог на шоколада

Ще остане ли нещо истинско: стартъп ще създава лабораторен аналог на шоколада Снимка: California Cultured

Засега работата е на начален етап

Група учени от Калифорния разработи метод за производство на шоколад, отгледан в лабораторни условия, съобщава The Atlantic. Стартъпът, наречен California Cultured, използва процес, аналогичен на този при отглеждането на месо в лабораторни условия, за да създаде устойчива и евтина алтернатива на традиционния шоколад

Но какви са причините за това?

Компанията изолира отделни клетки от какаови растения и ги храни с хранителни вещества, докато те достигнат няколкостотин грама. След това клетките ферментират, пържат се и се натрошават във вид на шоколадови плочки. Полученият продукт на вкус много наподобява вкуса на истинския шоколад, тъй като по-голямата част от аромата му постъпва в резултат на преработката на какаови зърна.

Отглежданият в лаборатория шоколад има за цел да реши някои от екологичните и етични проблеми, свързани с традиционното отглеждане на какао. Веригата за доставки на какао е крехка, като по-голямата част от какаото се отглежда в екваториалните страни - Африка, Южна и Централна Америка. Изменението на климата вече оказва влияние върху добивите и фермерите изсичат горите, за да отговорят на нарастващото търсене на шоколад. Много от поизводителите на  какао нямат възможност да изкарват прехраната си, което води до използването на детски труд. California Cultured се надява, че нейният екологичен и евтин шоколад ще стане решението на тези проблеми.

На компанията обаче все още й предстои да измине дълъг път, преди отглежданият в лаборатория шоколад да стане достъпен в търговската мрежа. Засега компанията има само груб прототип на млечния шоколад, който изисква много по-опростен вкусов профил от тъмния шоколад. Ако всичко върви по план, ще са необходими около четири години, за да се произведе шоколадово блокче, което да убеди изпълнителния директор на компанията Алън Пърлщайн, че е целесъобразно да се пусне на пазара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: