Осем пъти е разликата в доходите между най-богатите и най-бедните у нас

Осем пъти е разликата в доходите между най-богатите и най-бедните у нас Снимка: pixabay

Това показват данните от анализ на КНСБ, които сочат, че основните фактори за неравенствата са ръстът на самостоятелната и на почасовата заетост и намалението на работещите, които членуват в синдикати

Икономическият експерт в КНСБ Любослав Костов обясни за БНР връзката между неравенствата и промяната в трудовите отношения, особено актуална в пандемията и технологичния процес:

Ако 10% спадне обхватът на колективното договаряне, то това води до 1 процент ръст на неравенството. А ако 10% нарасне самостоятелната заетост, това води до 2 процента ръст на неравенството.

В същото време, ако 10% нарасне почасовата заетост, това води също до 1,5 процента близо ръст на неравенството. 20-22% от измерението на неравенствата в европейски, глобален мащаб, включително в България, може да се обясни именно с обема на хората, които членуват в синдикати.“

Поради по-малката възможност за колективно договаряне, наетите на граждански и срочни договори често получават по-ниско възнаграждение.

Костов цитира и данни, че към момента най-богатият 1 процент от населението на планетата притежава над два пъти повече богатство спрямо останалите близо 7 млрд. души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: