Най-много бедни европейци живеят в Румъния и България

Най-много бедни европейци живеят в Румъния и България Снимка: borgenproject.org

Докато за двете източноевропейски страни ситуацията не е нова, според скорошен доклад на ISTAT, броят на италианците, живеещи в „абсолютна бедност” се е увеличил драстично в последните 10 години

Смята се, че в момента около 5,67 милиона италианци и 2.18 милиона италиански семейства са имали доходи под нивото, което гарантира че могат да позволят основни неща като храна, подслон, образование и здравеопазване.

Очаквано, повишаването на разходите за живот е засегнало по-значително семействата с ниски доходи, отколкото на по-богатите. Все пак оценката е, че правителствените помощи за енергия през миналата година са запазили нивото на бедност в Италия по-ниско, отколкото ако мерките не бяха приложени. 

Според италиански икономисти, за „абсолютно бедност” се смята приход под € 817 на месец на север, под € 733 в централна Италия и под € 554 на юг. Чужденците, пребиваващи в Италия, независимо дали на север, в центъра или на юг, са още по-зле. Сред всички категории най-засегнати са младите хора, като рязко нараства броят на непълнолетните, живеещи в бедност - 1,27 милиона в Италия за 2022 г. 

Като цяло, бедността на Стария континент расте най-вече заради инфлацията и нарасналите цени на енергията и храните. За един от основните двигатели на процеса се смята войната на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза, която според анализатори на енергийния пазар за момента е уталожена.

Според данни на Евростат през 2022 г. общо 95,3 милиона души в ЕС са били изложени на риск от бедност или социално изолация по финансови причини. Това определя средния процент бедни за ЕС на 21.6%, докато във „водещите” Румъния и България процентът хора, живеещи под прага на бедността е съответно 34.4% и 32.2%. С повече бедни от средното за ЕС са Гърция (26.3%), Латвия и Испания с по 26%, Естония (25.2%), Литва(24.6%), Италия(24.2%).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: