Броят на мултимилионерите намаля във всички големи страни, с изключение на Китай

Броят на мултимилионерите намаля във всички големи страни, с изключение на Китай Снимка: https://pixabay.com/

Богатите намериха къде да се размножават

Изследователската компания Wealth-X публикува пореден доклад за броя на хората с ултрависоко нетно състояние в света - от 30 милиона долара (ultra high networth - UHNW). 


Според резултатите от първото полугодие техният брой е намалял с 6%, а общият размер на състояния е намалял с 11% до 41,8 трилиона долара. Изследователите обясняват тази ситуация с проблеми в световната икономика и нарастването на геополитическото напрежение, предизвикано от военния конфликт в Украйна.


В доклад на Wealth-X (част от групата Altrata) се казва, че през първата половина на тази година е имало 392 410 човека с ултрависоко състояние в света. Това е с 6% по-малко от година по-рано и показва рязко обръщане на тенденцията към увеличаване на броя на тези хора.

Анализаторите на Wealth-X отбелязват, че броят на мултимилионерите в световен мащаб е намалял за първи път от 2018 г., „тъй като портфейлите от активи бяха ударени от ударни вълни“ поради състоянието на световната икономика и военния конфликт в Украйна. В доклада се казва, че „след пика си“ през 2021 г., през първата половина на тази година общото богатство на мултимилионерите е спаднало с 11% до 41,8 трилиона долара и „ситуацията няма да е лесна в близко бъдеще“.

Най-значителен спад от всички региони има в Северна Америка, където са съсредоточени най-много собственици на богатство с над $30 млн. - 34,3%.

През първото полугодие техният брой е намалял с 9,7% до 134 530 души. В Европа, където живеят 25,6% от милионерите в света, намалението е с 6,9% до 100 370 души.

Единствените региони, в които броят на мултимилионерите е нараснал през първата половина на годината, са Близкият изток (+7,4%) и Латинска Америка/Карибите (+5,1%, 10 320 души).

Цените на енергията се повишиха рязко тази година, което позволи на местните бизнесмени да натрупат богатство и да разширят редиците си.

В топ 10 на страните в света, където живеят най-много хора със състояние над 30 милиона долара, само Китай успя да избегне негативната тенденция: там през първата половина на годината броят на мултимилионерите се е увеличил с 2,3 %, до 51 145 души. Във всички останали страни от челната десетка техният брой е намалял.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: